Čak i najveći gastronomski entuzijasti ponekad imaju lijene dane kada im duži boravak u kuhinji jednostavno predstavlja napor. U tim trenucima ni pomisao na najdražu deliciju nije dovoljan za oporavak kulinarskog zanosa, a sezona kuharske lijenosti zasigurno je ljeto – doba godine kada kuhanje predstavlja i dodatno izlaganje toplini. Stoga vam donosimo ideje što pripremiti kada vas uhvati „ljetna fjaka“.
Brze žitarice
Tjestenina, kus-kus, bulgur i kvinoja predstavljaju namirnice čija je priprema poprilično brza i nezahtjevna, a koje mogu činiti osnovu različitih ukusnih i hranjivih jela. Tjesteninu možete jednostavno oplemeniti pestom ili na maslinovom ulju kratko poprženim listićima češnjaka uz koje možete kratko popirjati i polovice cherry rajčica, usitnjene listiće peršina i nasjeckanu chili papričicu. Ovako pripremljenu tjesteninu nadogradite ribanim sirom, tostiranim orasima, pinjolima i svježom rikulom. Recept ovdje.
Idealna brza ljetna jela s tjesteninom su i takozvane hladne salate, odnosno tjestenina sa svježim povrćem, prelivena dresingom na bazi kiselog vrhnja ili jogurta. Međutim, kus-kus, bulgur i kvinoja također predstavljaju savršeni temelj za salate, poput poznatog libanonskog tabbouleha. Kako bi obogatili navedena jela, možete im dodati grah, slanutak ili leću iz konzerve, ili, primjerice, kockice fete. Inspiraciju potražite u sljedećim receptima:
Bogati sendviči, kajgane i omleti
Mnogi mesni ili riblji odresci te pržena jaja također ne zahtijevaju mnogo truda ni vremena. Pileći file pripremljen „na naglo“ izvrsno se slaže sa salatama od svježeg povrća, a poput ostalih mesnih i ribljih odrezaka, može poslužiti i kod osmišljavanja raznih bogatih sendviča. Uz pečene odreske, kruh ili pecivo za sendviče nadjenite i svježim povrćem te aromatičnim namazima ili umacima, poput namaza od svježeg sira sa začinskim biljem ili grčkog tzatziki umaka. Ukusne sendviče možete pripremiti i s pečenim jajima, povrtnim popečcima ili komadićima tune.
Nadalje, jaja uz bogatu salatu i kruh ili pecivo također predstavljaju uravnoteženi brzi ručak ili večeru, a mi bismo vam preporučili pripremu kajgane ili omleta na prethodno kratko pirjanom povrću, poput luka, paprike, tikvica i zrna kukuruza. Tijekom pečenja, jaja možete obogatiti i ribanim sirom te začinima poput mljevene paprikom, vlasca, kopra ili listića peršina, odnosno, celera. Pogledajte recepte:
Jednostavne salate
Ukoliko u potpunosti želite izbjeći toplinu štednjaka, poigrajte se salatama od svježeg povrća – obilje zelene salate, radiča, rikule ili matovilca, kombinirajte s rajčicom, paprikom, krastavcima, kupusom ili ribanom mrkvom, a kalorijsku vrijednost povećajte dodatkom avokada, maslina, tunjevine, mozzarelle, feta sira ili mirisnih i mekih sireva s plemenitim plijesnima. Salatama možete dodati i konzervirane mahunarke, a razmislite i o odgovarajućem preljevu. Preljeve za salate pripremite od ulja i octa ili soka citrusa (u omjeru 3:2 u korist ulja), a ovoj bazi možete dodati malo čvrstog jogurta, senfa ili svježeg začinskog bilja. Prije posluživanja salate možete posipati s orašastim plodovima i sjemenkama, poput oraha, indijskih oraščića, bućinih ili suncokretovih sjemenki, a kao hrskavi dodatak može vam poslužiti i natrgani dvopek.