03. svibnja 2016.

Vlasac: Čudesni začin koji salati, juhama, mesu i namazima daje divnu svježinu

Vlasac
gastro postao gastro.24sata.hr
Biljka srodna luku, češnjaku i poriluku, vlasac je još u antičko doba korišten kao lijek. Smatra se da potječe iz Kine, odakle se proširio diljem svijeta, od Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke, pa sve do jugoistočne Azije.
Ovaj ukusan začin mirisom i okusom blago podsjeća na luk, jelima daje lagan, svjež okus te je sastavni dio sezonskih umaka i začinskog octa.
Vlasac | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Od vlasca se koriste sitno sjeckani listovi u svježem ili suhom obliku. Listovi se mogu koristiti i kao dekoracija. Njima možete učvrstiti i zamotati rolade od tikvica, manjeg mesa, zavežljaje palačinki sa slanim nadjevima ili jednostavno omotati i ukrasiti slane muffine. Upotrebljava se kao dodatak krem i hladnim juhama, salatama, omletima i fritajama.

Klasičan umak od svježeg sira i vrhnja začinjen sjeckanim listovima vlasca dobiva posebnu aromu, a listovi se dobro slažu s umacima na bazi jaja, vrhnja, sira ili jogurta. Odlično se slaže s hrenom, peršinom, krasuljicom i estragonom. Možete ga koristiti i kao dodatak svim jelima s ribom i pečenim mesom. Izvrstan je začin za razne vrste sireva, a često se koristi posut preko maslacem premazanog raženog kruha. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.