04. kolovoza 2016.

Top 10 toskanskih jela koje morate probati

toskana
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ravno iz Toskane stiže 10 neodoljivih jela koja nikako ne smijete propustiti probati.

Talijanska kuhinja poznata je i cijenjena diljem svijeta. Međutim, svaka od regija Italije može se pohvaliti zanimljivim jelima specifičnima samo za njihovo područje. Jedna od takvih je i pitoreskna Toskana, smještena u centralnoj regiji Italije koja, osim predivnim krajolikom koji oduzima dah, zadivljuje bogatom gastronomijomDonosimo vam listu od 10 jela koja morate kušati ako se ikada nađete u toj regiji.

1. Lampredotto (street food karakterističan za Firencu)

Lampredotto je jelo koje se dobiva kuhanjem četvrtog želuca goveda u temeljcu sa začinima i rajčicom, a poslužuje se u pecivu s umakom salsa verde.

2. Crostini Toscani

Crostini Toscani je tradicionalno toskansko jelo od pilećih jetrica koje se najčešće priprema i poslužuje za Božićne blagdane. Svaka obitelj priprema svoju verziju ovog jela, ali zajedničko je to da se pileća jetrica pirjaju na maslacu i luku te se zatim poslužuju na kriškama kruha sličnog baguette kruhu.

3. Panzanella

Panzanella je hladna salata od kruha čije ime najvjerojatnije potječe od talijanske riječi pan, skraćenice od pane što znači kruh, i zanella, starog talijanskog naziva za zdjelu. Glavni sastojci panzanelle su kruh, rajčica, crveni luk, bosiljak, maslinovo ulje, ocat i sol.

talijanska slanina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

4. Lardo di Colonnata

Ova suhomesnata poslastica, koja se uobičajeno servira kao predjelo, potječe iz grada Colonnate, a dobiva se mariniranjem tankih slojeva svinjske masti u mješavini soli, papra, ružmarina i češnjaka koji se zatim pokrivaju mramornim pločama i ostavljaju tako 6 do 10 mjeseci.

5. Ribollita

Ribollita je jedno od najpopularnijih zimskih jela u Toskani, a sastoji se od različitih vrsta kupusnjača, graha, luka i mrkve.

6. Pappa al Pomodoro

Papa al Pomodoro je jelo koje je obožavano u svim dijelovima Italije. Ova jednostavna juha priprema se od kruha, rajčica, češnjaka i bosiljka.

7. Cacciucco

Cacciucco je popularno riblje jelo karakteristično za obalne gradove poput Livorna. Ovo morsko jelo konzistencije između juhe i gulaša priprema se od hobotnice, sipe, škampa i plave ribe uz dodatak češnjaka, papra i kadulje.

8. Bistecca alla Fiorentina

Firentinski T – bone stake nije potrebno posebno predstaviti, a tajna njegove pripreme leži u odabiru pravog komada mesa prave veličine i u vremenu pripreme.

9. Castagnaccio

Ovaj tradicionalni toskanski kolač priprema se od kestenovog brašna, a karakterističan je za planinske dijelove Toskane.

10. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Toskansko ekstra djevičansko maslinovo ulje steklo je svjetsku slavu zbog svoje opore, gorke i voćne arome. Berba maslina u Toskani počinje u studenom, a masline se uglavnom beru ručno i direktno šalju na prešanje.

maslinovo ulje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.