17. kolovoza 2016.

Začin života: Uz harissu jela postaju božanstvena

Harissa
gastro postao gastro.24sata.hr
Harissa je mješavina čili papričice, korijandra, kumina, kajenskog papra, kamene soli, rajčice, kima, češnjaka i nana

Ova prilično pikantna mješavina koristi se u marokanskoj, alžirskoj i tuniškoj kuhinji. Uz sol i papar, poslužuje se kao začin uz sva jela, no stavlja se i u juhe, variva, uz kus-kus te za pripremu mesa s roštilja. Harissa se na tržištu može naći u obliku paste, ali i u teglicama, konzervama, staklenkama, tubama i vrećicama. 

Recepti za pripremu domaće harisse variraju, neki dodaju čili pastu, kim, običnu crvenu papriku, češnjak i sok od limuna. U dijelovima Sahare, harissa ima okus dima. U Tunisu je koriste za premazivanje janjetine ili kozletine kod pripreme ljutog paprikaša s povrćem te kao aromu za tradicionalnu pripremu kus-kusa

Koristi se za začinavanje juhe od slanutka koja se najčešće jede za doručak. Domaću pastu od harisse jednostavno se priprema kod kuće. Crvenu mesnatu papriku ispecite na roštilju ili u pećnici, skinite kožu i uklonite sjemenke. S ljutom papričicom je usitnite u pire, dodajte protisnuti češnjak, sol, mljeveni korijander, kim i maslinovo ulje, pa koristite u gotovo svim jelima. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.