Špajza 01. prosinca 2015.

Prvi pop-up restoran u Hrvatskoj: Fine dining na splitski način

Paradigma
foto: Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularan splitski restoran Paradigma pridružio se nedavno zagrebačkoj gastrosceni u Vlaškoj 55 (nekadašnji restoran Rossini), a Zagrepčani će specijalitete s mediteranskim štihom moći kušati sve do ožujka ove godine.

Prvi pop-up restoran u Hrvatskoj u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita u predblagdansko vrijeme gostima će, između ostalog, pružiti dašak atmosfere Adventa u Splitu. "Split je grad koji je naglo rastao u zadnjih 70 godina i u njemu se miješalo puno utjecaja i tradicija tako da postoji gastronomsko šarenilo kojim ipak vladaju razne varijacije bakalara ali i jela od sipe, liganja pa do neizbježnih sarmi ili arambašića. Ono što je zadnjih godina Splitu donijelo puno živosti u adventsko vrijeme je Božićni sajam na Rivi koji vrvi kućicama na kojima se mogu kupiti suveniri i namirnice i proizvodi karakteristični za Dalmaciju od fritula do soparnika, drniškog pršuta i drugih sušenih delicija. Sve to želimo prezentirati Zagrepčanima , objašnjava suvlasnik Paradigme Zoran Pejović.

Paradigma 2 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell

U Zagreb se preselio cijeli team Paradigme na čelu s chefom Antom Udovičićem i voditeljem restorana Mladenom Livajom. Paradigma je u Splitu već prepoznata kao prvi "fine dining" restoran u gradu, a u samo godinu dana primila brojna priznjanja, uključujući i članstvo u prestižnom udruženju restoratera Jeune Restaurateur d'Europe. No kako se došlo na ideju "pop up" restorana u Zagrebu?

paradigma4 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell

"Pop-up restorani su koncept koji u svijetu postoji već dosta dugo vremena i vezivao se do nedavno skoro isklučivo za privremene restorane limitirane ponude koji su se pojavljivali za vrijeme trajanja festivala ili u nečijim kućama, kamionima, halama i tako dalje. Koncept se nedavno proširio i na fine dining segment restoraterstva i znači privremeni restoran koji sa sobom dovodi cijeli svoj tim, svoju filozofiju kuhinje i vrlo često se prilagođava djelomično mjestu u kojem je "iskočio". Mi smo promišljali kako najbolje iskoristiti zimu koja je u Splitu dosta tiha i odlučili smo se na ovaj eksperiment obzirom da zagrebačka publika već dosta dobro poznaje našu ponudu" govori Pejović te dodaje da nisu zanemarili svoje adventske aktivnosti vezane za Split.

Što se tiče Zagreba, pažljivo birani jelovnici već su sezonski orjentirani tako da neće biti nekih posebnih promjena za vrijeme trajanja Adventa. Paradigma gostima nudi dva degustacijska jelovnika, Split i Zagreb. Degustacijski jelovnik nazvan Split nudi mediteranska jela po kojima je Paradigma već postala prepoznata, dok jelovnik Zagreb predstavlja viđenje kontinentalnih namirnica infusiranih mediteranskim duhom. "Paradigmina kuhinja nije izvorna mediteranska nego s modernim štihom jer na mrvu drugačiji način interpretira neka tradicionalna kulinarska nasljeđa mediterana. Kod Mediteranske prehrane ne radi se toliko o konkretnim jelima koliko o namirnicama i njihovoj filozofiji pripreme. Spajamo namirnica dok filozofija kuhanja i pripreme namirnica ostaje ista. Ponosni smo što smo napravili "dekonstrukciju" anjgemahteca, na meniju imamo i zagorsku puricu, pačja prsa. Na meniju Paradigme su zastupljene i neke manje korištene namirnice tako da gost može kušati i krilo raže, pa rep grdobine ili juhu od čičoka kao i rižoto s patlidžanom ili neke smjelije, a veoma intrigantne kombinacije poput pijata koji spaja krvavicu i jakobovu kapicu", objašnjava nam glavni chef Ante Udovičić.

paradigma5 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Osnovna idejaje da namirnica zadrži što je više moguće svog izvornog okusa stoga koriste tehnike poput dugotrajnog kuhanja u vakum vrećicama na niskim temperaturama, poširanja, kuhanja na pari i kupeljima od začinskog bilja. Neizbježni sastojak u gotovo svim jelima je maslinovo ulje, ali i začini poput timijana, šafrana, bosiljka. "Jedan tradicionalni levantinski namaz od patlidžana poznat pod imenom "baba ghanoush" kod nas dobija jedan drugi izričaj kroz espumu koja se poslužuje uz rižoto od slatkih sicilijanskih maslina i dalmatinskog mladog kozjeg sira. Tu je cijeli Mediteran na jednom pijatu", govori Udovičić.

Reakcije na gastronomsku novost kod zagrebačkih gostiju su izvrsne pa se njegov team raduje ovom podhvatu i očekuju se predstaviti još većem broju znatiželjnih gastronoma.

Advent u Splitu

Preporuka je da adventsko vrijeme, umjesto u nekom europskom gradu, provedete švrljajući među ugostiteljskim kućicama na Splitskom božićnom sajmu na Rivi. One svojom ponudom kuhanih vina, voćnih rakija, likera i dnevnih jela oko kojih se okupljaju Splićani, ali i mnogobrojni gosti donose onaj karakterističan blagdanski šušur, pogotovo u prelijepom zimskom sunčanom vremenu. Lijep je to spoj više kontinentalnih tradicija s mediteranskim šarmom.

Info

Radno vrijeme restorana Paradigma u Zagrebu je od utorka do subote od 11.30 do 14.30 za ručak i od 18.00 do 22.00 za večeru. Ponedjeljkom restoran radi samo za večeru od 18.00 do 22.00 dok je nedjeljom zatvoren. Kapacitet restorana je 46 sjedećih mjesta. Gosti mogu odabrati vinska uparivanja po preporuci glavnog sommeliera Paradigme, Roka Bekavca ili odabrati vino po želji iz bogate vinske karte. U Paradigmi nude degustacijske jelovnike od tri odnosno četiri slijeda za ručak, kao i jelovnike od pet odnosno osam slijedova za večeru.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.