25. svibnja 2012.

"Jedite šareno!"

beri_455x290.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto je najbolje godišnje doba, prepuno šarolikog voća i povrća stoga se preporuča svakodnevno na tanjur stavljati što više šarenog, jer je znanstveno dokazano da u sebi skriva pravu malu riznicu antioksidansa.

Kako bi kroz prehranu u organizam unijeli obilje antioksidansa, chef restorana "Bon Appetit" Berislav Lacković vas savjetuje kako da sačuvate većinu antioksidansa u namirnicama i jelima koje konzumirate. "Imajte uvijek na umu da se sirovo voće pa i većina povrća može konzumirati bez kuhanja jer je zdravije, a kuhanjem se smanjuje vrijednos vitamina i minerala".

Naglašava kako najviše antioksidansa ima u voću i povrću koje je iz organskog uzgoja, tako da prilikom kupnje treba tražiti voće i povrće koje prodaju "naše bakice". Dobro bi bilo da ne kupujete voće i povrće za cijeli tjedan već da tokom tjedna odlazite na tržnicu i opskrbljujete se namirnicama za dan ili dva. Navodi da pri kupnji treba gledati da je povrće čvsto na dodir, sjajne kože i što življe boje kako bi bili sigurni da je povrće svježe. "Najbolje je kuhati povrće na pari što kraće jer se na taj način čuvaju antioksidansi. Ako ste ljubitelj tjestenine, poslužite je s umakom od rajčice koja u takvom obliku obiluje antioksidansima".

"Uz ove savjete, želim također naglasiti da u restoranu "Bon Appetit" svako jelo koje ćete do ljeta iIi tijekom ljetnih mjeseci pronaći na Smart Food jelovniku pruža obilje ljekovitih namirnica prepunih antioksidansa". Kako kažu iz restorana, temelj Smart Food koncepta su zdrave namirnice u idealnoj kombinaciji. Svi zainteresirani neka posjete "Bon Appetit" gdje će uz chefa Berislava Lackovića pripremiti organizam za predstojeće ljeto.

Gastro.hr i Berislav Lacković, Bon Appetit

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.