2780 prikaza 02. listopada 2013.

Jesenske pite i tartovi

jabuka pite.jpg
1/2
Te omiljene voćne delicije u jesen se najčešće pripremaju sa šljivama, jabukama, kruškama, dunjama i bundevom.

Osim zamamnog slatkog okusa, prhke teksture i zavodljive arome, pite i tartovi donose u domove toplinu i domaći ugođaj nakon vrućih ljetnih dana kada se pećnica rijetko uključuje. Osnovna razlika između pite i tarta je u poziciji tijesta, pa tako pita obično ima tijesto na dnu i na vrhu, a voćno punjenje je u sredini, a tart je tzv. otvorena pita koja ima samo donji dio tijesta na koji je poslagano krupnije rezano voće. Postoji i tarte tatin, ili okrenuta pita kod koje se voće stavlja na dno lima za pečenje i potom prekriva tijestom, a nakon pečenja okreće na tanjur tako da voće bude na vrhu. Međutim, tarte tatin se obično priprema s lisnatim tijestom, a pite i tartovi rade se od prhkog tijesta. Osnovni uvjeti za finu pitu i tart su dobro napravljeno tijesto i svježi i zdravi plodovi na vrhuncu zrelosti. Upute za pripremu prhkog tijesta za pitu možete pročitati ovdje, a iscrpne upute za pripremu tijesta za tart pronaći ćete ovdje. Više o razlici između pite i tarta saznajte ovdje.

Nezaobilazni sastojci za pratnju jesenskom voću u pitama i tartovima su grožđice, cimet, grubo sjeckani orasi, rum i smeđi šećer, a pitama se ponekad dodaje i domaći pekmez. Nadjev za pitu obično se radi od ribanog ili sitno sjeckanog voća, dok se tart priprema od voća rezanog na ploške debljine prosječno 1 cm. Voće na tartu prije pečenja posipa se šećerom, cimetom i rumom. Tart i pita od bundeva pripremaju se na nešto drugačiji način koji zahtijeva prvo termičku obradu bundeve koja treba omekšati, a potom se miješa s maslacem, krem sirom, šećerom, đumbirom, cimetom, vanilijom i drugim sastojcima koji obogaćuju aromu i osiguravaju kremasti nadjev. Pita od bundeva, popularni pumpkin pie posebno je cijenjena u Americi gdje se najviše priprema tijekom kasne jeseni i zimskih mjeseci. Evo i nekoliko recepata za jesenske pite i tartove:

Pita od jabuka i rogača
Pita od jabuka
Pita s kruškama
Američka pita od jabuka
Tarte tatin od jabuka i sladoleda

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.