25. studenoga 2013.

Kako napraviti domaći maslac

domaci maslac.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Proizvodnja maslaca je jednostavan, no ako niste vješti može biti mučan proces. U osnovi potrebno je bućkati vrhnje sve dok ne dođe do oštećenja globula masti pri čemu masne kiseline izlaze iz globula i međusobno se spajaju u složenu strukturu.

Osnovna sirovina u proizvodnji maslaca je vrhnje (bilo slatko ili kiselo) s količinom mliječne masti između 36 do 44 posto. Vrhnje je potrebno ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata da se malo ugrije. Preliti vrhnje u posudu i miksati mikserom. Prilikom miksanja dolazi do odvajanja mlaćenice (pazite na špricanje) i nastanka prvo manjih granula masti koje postaju sve veće i počinju se udruživati u jednu strukturu. Dobiveni maslac je zatim potrebno staviti u cjediljku na nekoliko minuta kako bi se ocijedio ostatak mlaćenice. Sljedeći korak je gnječenje maslaca u cjediljki kao da mijesimo tijesto kako bi i zadnje kapljice mlaćenice izašle iz maslaca. Prestati s gnječenjem kada maslac postane gust i tekućina prestane curiti.

Dobiveni maslac je potrebno ispirati hladnom vodom ukoliko se ne namjerava brzo potrošiti ili zamrznuti, no taj se korak može i preskočiti. Postupak ispiranja podrazumijeva dodavanje prokuhane ohlađene vode na temperaturu hladnjaka u dobiveni maslac i ponovno miksanje nekoliko trenutaka i zatim cijeđenje tekućine. Za temeljito ispiranje maslaca postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta. U ovoj se fazi u maslac dodaje sol i drugi začini poput začinskog bilja po želji koje se umijesi rukama ili pomoću drvene špatule. Dobiveni maslac čuvati u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku. I za kraj, što će biti ukusnije vrhnje, to će maslac biti finiji, a mlaćenicu svakako sačuvajte i koristite u pripremi hrane primjerice u sklopu marinada za meso, pri izradi dizanog tijesta i za namakanje mahunarki prije njihovog kuhanja.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.