03. kolovoza 2016.

Kako obogatiti voćne salate?

salata
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voćne salate jednostavni su deserti koji su omiljeni među svim generacijama, a ujedno predstavljaju i odličan način kako povećati unos svježeg voća.

Posebno su popularne tijekom ljeta, kada obilje raznolikog sezonskog voća nudi nezamjenjivo osvježenje tijekom vrućina, no u njima vrijedi uživati i tijekom ostalih razdoblja u godini. Iako u pripremi ovih zdravih poslastica naizgled nema mnogo "filozofije“, mi vam donosimo nekoliko savjeta kako iz voćnih salata izvući ono najbolje, i ideja za njihovo dodatno oplemenjivanje.

Voće kao glavni sastojak

Izbor voća za voćne salate stvar je osobnog ukusa, no prilikom odabira razmišljajte o kombinaciji boja, okusa i različitih tekstura voća. Imajte na umu da su voćne salate posebno zanimljive ukoliko su šarene te nude cijelu paletu raznolikih okusa i tekstura – pri tom pazite na ravnotežu slatkoće i kiselosti te sočne, hrskave i kremaste teksture. Također, kada god možete, odaberite sezonsko voće jer je ono najčešće ukusnije i aromatičnije, te pripazite da vam je sve voće podjednakog stupnja zrelosti.

Voće obavezno očistite od svih nejestivih dijelova i, po potrebi, ogulite, a zatim ga narežite na jednolike komade. Međutim, ako jednu vrstu voća narežete na drugačiji način, ono može dati poseban šarm ovom jelu, a u tome vam mogu pomoći i različiti oblici kalupa za rezanje tijesta za kekse.

voće | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Čime obogatiti okus i hranjivu vrijednost?

Nakon pripreme osnovnih sastojaka, slijedi obogaćivanje dodacima. Sokovi citrusa poput limuna, limete i naranče, najčešći su dodaci koji osim poboljšanja okusa, sprečavaju i tzv. posmeđivanje voća, stoga su gotovo neizostavni u voćnim salatama s jabukama, kruškama i bananama. Za pripremu ukusnih i prirodnih preljeva, sokove citrusa kombinirajte s medom, javorovim ili agavinim sirupom, no poslužiti može i šećer. U ove preljeve možete dodati i začine poput cimeta, kardamoma, đumbira i vanilije te naribanu koru cirusa. Svježa metvica također je čest izbor, pogotovo tijekom ljetnih vrućina, primjerice, uz salatu s lubenicom, a ako ste spremni na neobične okuse, salate s jagodama, dinjom, marelicama ili breskvama oplemenite svježim bosiljkom.

Još neki neuobičajeni dodaci su i sol i aceto balsamico. Ukoliko voćnoj salati dodate vrlo malo soli, ona će dodatno naglasiti slatkoću i aromu voća te je neće "zaslaniti“, a mala količina aceta balsamica će pridonijeti ukupnoj složenosti arome. Ovaj slatkasti ocat posebno se slaže s bobičastim voćem, šljivama, breskvama i kruškama. Ukoliko će vašu voćnu salatu jesti samo odrasli, dresing možete napraviti i na bazi nekog žestokog alkoholnog pića, poput ruma, brandyja, vodke ili limoncella.

Voćna salata može poslužiti i kao zaseban hranjivi obrok, a u tom slučaju prehrambenu vrijednost obogatite joj dodatkom jogurta ili kuhane kvinoje, kus-kusa ili bulgura. Za koju god varijantu se odlučili, voćnu salatu ostavite nekoliko sati u hladnjaku kako bi se dobro ohladila i kako bi se arome voća i dodataka dobro prožele.

Dodatak za kraj

Dobro ohlađenu voćnu salatu poslužite s dodacima po želji. Uz voćne salate u kojima dominira kiselkasti okus, odlično odgovara dodatak šlaga ili sladoleda od vanilije, dok one izuzetno slatke odlično nadopunjuje kremasti grčki jogurt ili svježi sir. Tropsko voće, poput manga, papaje, ananasa i banana, voli "društvo“ tostiranog kokosovog brašna, a ostali mogući hrskavi dodaci voćnim salatama su i muesli te sjeckani tostirani orašasti plodovi, poput badema, oraha, lješnjaka i indijskih oraščića.

Pogledajte i sljedeće prijedloge:

Voćna salata u ananasu

Voćna salata s kvinojom

Voćna salata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.