gastro postao
Kaštradina je autohtono, snažno jelo Dalmacije, Like i južnih dijelova Bosne i Hercegovine
Donosimo vam recept za Kaštradinu za 10 osoba
Sastojci:
- 1,8 kg miješane kaštradine – janjeća rebra i hrbat
- 1,2 kg prsa sušenog odojka
- 70 dag sušenih svinjskih kostiju od kotleta
- 1 kg sušenih domaćih kobasica
- 3,3 kg kelja
- 6 dkg korijen celera
- 1,3 kg krumpira
- 4,5 komada rajčice
- 3 luka
- sol
- papar
PEŠTO:
- 6 režnjeva češnjaka
- 10 dag slanine
- vezica peršina
Priprema:
- U ovom slučaju kaštradina se kuhala u kotlu na vatri, a može i u većem loncu u kućnoj kuhinji. Večer prije kuhanja meso se potopi u vodi da ispusti suvišnu sol.
- U posudu za kuhanje zajedno se stave kupusnjača koju smo isjekli na trakice, krumpir, suho meso i kobasice, te se prekriju hladnom vodom. Kuha se na laganoj vatri, dok sastojci ne omekšaju, a onda se dodaju pešto i začini po želji te prokuha još 10ak minuta.
- Pešto: sitni se luk, peršin i panceta dok se ne dobija smjesa nalik pašteti koja se pred kraj kuhanja usipa u lonac.
U kotlu vrijeme pripreme je oko 3 sata, a u kućnoj kuhinji solinski lonac može biti gotov za sat vremena.