29. ožujka 2013.

Kim u kuhinji

kim4.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Berislav Lacković oduvijek se trudi sve većem broju ljudi približiti namirnice i začine koje su pomalo zaboravljene u kuhinji. Chef restorana Bon Appetit izdvaja kim kao jedan od začina koji ljudi skoro da ni ne koriste osim u posipanju tradicionalnih klipića i domaćih kruhova.

Riječ je starom europskom začinu, a koriste ga sve kuhinje svijeta od kojih se izdvajaju meksička i marokanska. Kako je Berislav Lacković s timom restorana Bon Appetit prošle godine uveo smart food koncept prehrane koji pazi na spoj namirnica pri kreaciji jela, često koristi kim koji je kim vrijedan kao sredstvo protiv nadutosti i odličan diuretik. Možete ga staviti u salate i cijelog ili mljevenog u razne umake. Berislav nam je naglasio kako se kim zbog blagotvornog djelovanja na smanjenje nadutosti nakon prejedanja stavlja u teška jela poput onih s divljači.

Vođen idejom da zaboravljamo ono što imamo pod nosom, s kimom se htio vratiti na obična jela u kuhinji. Jedno od takvij je gulaš s knedlama za koje se koristi kim samljeven u mužaru s češnjakom. Ističe da kim samljeven ispušta eterično ulje koje je glavni sastojak kima, a da se u mužar doda samo malo ulja. Ovakav finzer, kako ga Berislav zove upotrebljavao se u prošlosti za većinu jela s crvenim mesom, a umjesto ulja stavljala se kosana mast. Jelo smo kušali, a vama donosimo recept našeg chefa za jednostavan gulaš s knedlama u kojem koristite kim povezan s češnjakom.

Goveđi gulaš s knedlama

Sastojci
• Govedina od vratine ili buta 0,80 kg • Crveni luk 0,40kg • Bijelo vino 0,15lit • Češnjak 2 režnja • Crvena mljevena paprika 0,5 čajne žlice • Sol, papar po želji • Suncokretovo ulje 3 žlice • Lovorov list • Kim

Za knedle:
• Kruh 0,5kg • Luk 1 glavica • Češnjak 2 režnja • Špek 0,20kg • Mlijeko 0,1 litra • Jaja 3 kom • Sol, papar po želji
 

Priprema:
Govedinu izrežete na veće kocke. Luk isiječete na sitne kockice te na malo ulja dobro popržite da postane zlatno žute boje. Dodate nasjeckani češnjak, prodinstate, dodate meso te pirjate dok ne ispari voda. Začinite solju i paprom, dodate crvenu papriku te polijete s vinom. Meso pirjate dok ne omekša te na kraju dodate 1 žlicu finzera.

Za finzer:
U mužaru ili na dasci s nožem zdrobite kim, zajedno s češnjakom i malo ulja. Gnječite dok se masa ne sjedini. Umjesto ulja u starim vremenima upotrebljavala se kosana mast i tako pripremljen finzer upotrebljavao se u većini jela s crvenim mesom.

Za knedle:
Suhi kruh narežete na kockice, luk i češnjak skošete. Špek narežete na sitnije kockice. Prodinstate na ulju luk i češnjak do zlatno žute boje, dodate špek, kratko još popržite te podlijete s mlijekom. Kada mlijeko zakipi skinete s vatre te prelijete preko kruha. Poklopite i pustite da se upari. Napravite kuglice te ih stavite kuhati 15 min u kipuću slanu vodu.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.