04. veljače 2016.

Kokice s karamelom i orašastim plodovima

popcorn
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kokice su svima omiljena grickalica uz sjedenje ispred televizije. I ne samo tamo...

Najomiljenija grickalica svih naraštaja svakako su kokice. Savršene su u svakom trenutku, bilo uz film, seriju, utakmicu... Jednostavno se pripremaju i gotove su dok kažeš - kokica. 

Kokice i maslac ili ulje definitvo su najbolja, ali i ziheraška kombinacija. Klasika uvijek prolazi i najbolji je izbor. A možda je vrijeme da se malo odmaknete od klasike i isprobate nešto novo. Zašto ne biste napravili kokice s karamelom i orašastim plodovima? Priprema je jednostavna, jedino vam treba nešto više vremena nego kad pripremate obične. 

kokice | Author: Thinkstock Thinkstock

 Sastojci:

  • 70 g kukuruza kokičara
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 1 šalica oraha, lješnjaka i badema
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g bijelog šećera
  • 75 g maslaca
  • 1 žlica vode
  • prstohvat soli
  • ½ žličice sode bikarbone

Priprema:

  1. Ispecite kokice na ulju na umjerenoj vatri. Odbacite one koje se nisu "raspuknule“.
  2. Šalicu orašastih plodova grubo narežite i dodajte u zdjelu s kokicama.
  3. U manjem loncu pomiješajte smeđi i bijeli šećer, maslac, žlicu vode i sol. Ovu mješavinu stavite grijati na umjerenu vatru. Kada počne lagano kipjeti, termički obrađujte točno 5 minuta bez miješanja.
  4. Sklonite karamelu s izvora topline i umiješajte joj sodu bikarbonu. Karamelu potom brzo, ali oprezno prelijte preko kokica i sve dobro promiješajte.
  5. Kokice preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom i rasporedite ih u jedan sloj.
  6. Pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 110°C. Tijekom pečenja, svakih 15-20 minuta lim na kratko izvadite iz pećnice i promiješajte kokice.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.