gastro postao
Kokice su svima omiljena grickalica uz sjedenje ispred televizije. I ne samo tamo...
Najomiljenija grickalica svih naraštaja svakako su kokice. Savršene su u svakom trenutku, bilo uz film, seriju, utakmicu... Jednostavno se pripremaju i gotove su dok kažeš - kokica.
Kokice i maslac ili ulje definitvo su najbolja, ali i ziheraška kombinacija. Klasika uvijek prolazi i najbolji je izbor. A možda je vrijeme da se malo odmaknete od klasike i isprobate nešto novo. Zašto ne biste napravili kokice s karamelom i orašastim plodovima? Priprema je jednostavna, jedino vam treba nešto više vremena nego kad pripremate obične.
Sastojci:
- 70 g kukuruza kokičara
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1 šalica oraha, lješnjaka i badema
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 75 g maslaca
- 1 žlica vode
- prstohvat soli
- ½ žličice sode bikarbone
Priprema:
- Ispecite kokice na ulju na umjerenoj vatri. Odbacite one koje se nisu "raspuknule“.
- Šalicu orašastih plodova grubo narežite i dodajte u zdjelu s kokicama.
- U manjem loncu pomiješajte smeđi i bijeli šećer, maslac, žlicu vode i sol. Ovu mješavinu stavite grijati na umjerenu vatru. Kada počne lagano kipjeti, termički obrađujte točno 5 minuta bez miješanja.
- Sklonite karamelu s izvora topline i umiješajte joj sodu bikarbonu. Karamelu potom brzo, ali oprezno prelijte preko kokica i sve dobro promiješajte.
- Kokice preselite na lim za pečenje obložen masnim papirom i rasporedite ih u jedan sloj.
- Pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 110°C. Tijekom pečenja, svakih 15-20 minuta lim na kratko izvadite iz pećnice i promiješajte kokice.