Kolumne 19. prosinca 2021.

Biskupski kruh - tradicionalni božićni klasik

Tanja Kovač s bloga Recepttura pripremila je tradicionalno dobar biskupski kruh foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tanja Kovač s bloga Recepttura pripremila je tradicionlno dobar biskupski kruh

Neke božićne klasike jednostavno moramo imati na blagdanskom stolu, a jedan od njih je svakako biskupski kruh. Ova tradicionalna slastica nalazi se u kuharici naših baka i mama, a Tanja Kovač s bloga Recepttura s nama je podijelila svoj omiljeni recept za božićni biskupski kruh. Da biskupski kruh bude savršeno hrskav na površini, a mekan iznutra pobrinut će se Gorenje ugradbena pećnica. 

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL U biskupski kruh možeš dodati omiljene orašaste plodove i sušeno voće; foto: foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sastojci:

  • 140 g šećera
  • 4 jaja
  • 50 g sušenih marelica
  • 50 g sušenog ananasa
  • 15 g korice naranče
  • 50 g oraha
  • 100 g grožđica
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 140 g glatkog brašna
  • Šećer u prahu

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Malo šećera u prahu učinit će slatki kruh neodoljivim; foto: foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Priprema:

  1. Prvo treba pripremiti sve namirnice. Nareži sušene marelice na komade veličine oko 1 cm. Orahe također nareži na manje komade ili kratko obradi u blenderu ili sjeckalici. Čokoladu za kuhanje nareži na komadiće.
  2. U dvije posude za miksanje razdvoji žumanjke od bjelanjaka.
  3. Od bjelanjaka napravi čvrsti snijeg i makni sa strane.
  4. U žumanjke dodaj šećer pa miksaj mikserom dok ne dobiješ pjenastu smjesu.
  5. Zatim ubaci narezane sušene marelice, orahe, narančinu koricu, grožđice, ananas i čokoladu za kuhanje.
  6. Ručno sjedini smjesu da se svi sastojci prožmu.
  7. Zatim u smjesu naizmjenično u više puta dodaj snijeg od bjelanjaka i brašno i svaki put ih ručno umiješaj.
  8. Namasti i pobrašni kalup za kruh dimenzija 30 x 10 centimetara pa u njega sipaj smjesu.
  9. Sve dobro zagladi i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva Celzijevih 40 minuta.
  10. Kad je biskupski kruh pečen, izvadi ga iz kalupa i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
  11. Posipaj ga šećerom u prahu prije rezanja i posluživanja.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Biskupski kruh posluži uz omiljeni zimski napitak; foto: foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za brzu i laku pripremu blagdanskih specijaliteta odaberi Gorenje kućanske aparate. Bilo da ti je potrebna pomoć oko miksanja ili sjeckanja, najboljeg pomoćnika u kuhinji pronaći ćeš na Gorenje web stranici. Za savršeno pečene kolače pobrinut će se Gorenje ugradbene pećnice koje omogućuju inovativan i jednostavniji proces pečenja! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.