Neke božićne klasike jednostavno moramo imati na blagdanskom stolu, a jedan od njih je svakako biskupski kruh. Ova tradicionalna slastica nalazi se u kuharici naših baka i mama, a Tanja Kovač s bloga Recepttura s nama je podijelila svoj omiljeni recept za božićni biskupski kruh. Da biskupski kruh bude savršeno hrskav na površini, a mekan iznutra pobrinut će se Gorenje ugradbena pećnica.
Sastojci:
- 140 g šećera
- 4 jaja
- 50 g sušenih marelica
- 50 g sušenog ananasa
- 15 g korice naranče
- 50 g oraha
- 100 g grožđica
- 50 g čokolade za kuhanje
- 140 g glatkog brašna
- Šećer u prahu
Priprema:
- Prvo treba pripremiti sve namirnice. Nareži sušene marelice na komade veličine oko 1 cm. Orahe također nareži na manje komade ili kratko obradi u blenderu ili sjeckalici. Čokoladu za kuhanje nareži na komadiće.
- U dvije posude za miksanje razdvoji žumanjke od bjelanjaka.
- Od bjelanjaka napravi čvrsti snijeg i makni sa strane.
- U žumanjke dodaj šećer pa miksaj mikserom dok ne dobiješ pjenastu smjesu.
- Zatim ubaci narezane sušene marelice, orahe, narančinu koricu, grožđice, ananas i čokoladu za kuhanje.
- Ručno sjedini smjesu da se svi sastojci prožmu.
- Zatim u smjesu naizmjenično u više puta dodaj snijeg od bjelanjaka i brašno i svaki put ih ručno umiješaj.
- Namasti i pobrašni kalup za kruh dimenzija 30 x 10 centimetara pa u njega sipaj smjesu.
- Sve dobro zagladi i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva Celzijevih 40 minuta.
- Kad je biskupski kruh pečen, izvadi ga iz kalupa i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Posipaj ga šećerom u prahu prije rezanja i posluživanja.
Za brzu i laku pripremu blagdanskih specijaliteta odaberi Gorenje kućanske aparate. Bilo da ti je potrebna pomoć oko miksanja ili sjeckanja, najboljeg pomoćnika u kuhinji pronaći ćeš na Gorenje web stranici. Za savršeno pečene kolače pobrinut će se Gorenje ugradbene pećnice koje omogućuju inovativan i jednostavniji proces pečenja!