Kolumne 01. listopada 2018.

Drugo izdanje festivala "Ukusi Vojvodine"

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Limanski park najveći je park u Novom Sadu. Prostire se na više od 12 hektara površine, nalazi se vrlo blizu Dunava, a koncepcijski projektiran je i uređen tako da ima sve karakteristike podunavskog pejzaža, što ga čini idealnim mjestom za održavanje manifestacije koja za cilj ima na jednom mjestu prezentirati sve ukuse Vojvodine, kao i specijalitete i autohtone proizvode drugih srodnih regija.

Ovogodišnje, drugo izdanje festivala Ukusi Vojvodine trajalo je dva dana, a održavalo se u subotu i nedjelju, 8. i 9. rujna. Kao i prošle godine sudjelovalo je pregršt ponuđača, a organizatori su pripremili i mnoštvo zabavnih i edukativnih sadržaja. 
Na velikoj kulinarskoj bini održan je i drugi vojvođanski kulinarski kup. U subotu su održana natjecanja „vojvođansko jelo na moderan način“ i „jela od riječne ribe na vojvođanski način“, a u nedjelju „jela od tjestenine na vojvođanski način“ i „restoranski desert na vojvođanski način“. Članovi benda Ničim izazvan & Nikola Škorić imali su cooking show na temu „Ljubavna večera na vojvođanski način“.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Na masterclass bini u subotu su održane  prezentacije „Hrvatska kuhinja: s Brača s ljubavlju“ koju je vodila masterchef Dada Maričić, zatim prezentacija na temu „Kranjskogorska kuhinja by Hit Alpinea“ koju je vodio masterchef Zdravko Krnjajić iz Slovenije, prezentaciju na temu „Vojvođanska kuhinja“ držali su profesori Milan Knežević i Nikola Vuksanović, prezentaciju na temu slastičarstvo vodili su Jordan Nastanović iz Srbije i Dragica Lukin iz Hrvatske, a Zepter hotele prezentirao je Dražen Jakopović. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

U nedjelju je chef Dejan Stanković održao masterclass na temu „Implementacija nacionalnih gastronomija u lokalnoj sredini – Italija u mozzarella Osteriji“, chef Mladen Pršić iz restorana Soba 202 održao je predavanje na temu „Priprema jela za takmičenje“, a chef Stefan Ristović iz HoReCa asocijacije Kragujevac imao je prezentaciju „Uporaba tradicionalnih namirnica na moderan način“. Enolozi Nemanja Tomić i Ljubica Radan iz Vinske akademije Srbije držali su radionicu na temu „Ukusi grašca“, a chefovi Uglješa Stepanović i Vladislav Milošević iz HoReCa asocijacije Kragujevac imali su prezentaciju s temom „Vojvođanska tjestenina“.

Na festivalu se predstavila sjajna vinarija iz Sremskih Karlovaca, 45 paralela. Svoja vina označavaju slovima koja predstavljaju početno slovo imena nekog od članova obitelji. Pa tako u ponudi imaju N- kupaža cabernet sauvignon i merlot, Đ – cabernet franc, Ž – rose na bazi cabernet sauvignona i merlota, D – chardonnay, G- sauvignon blanc i R – kupaža graševine, rajnskog rizlinga i traminca. Vinarija Čoka najviše je pažnje izazvala svojim vinima iz serije Lederer. Artur Lederer je utemeljitelj vinarije i upravo je on u Banat donio prve sadnice merlota. Linija Lederer se sastoji od merlota, cabernet sauvignona, chardonnaya, sauvignon blanca i muškat otonela. Sjajna vina iz Banata. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Ljubica Erkić Buba prezentirala je svoj brend tjestenine Pastai, Imaju četiri grupe proizvoda: slatke tjestenine u koje dodaju čokoladu, cimet kakao, zatim začinsku tjesteninu u koju dodaju majčinu dušicu, peršin, bosiljak, čili i slično, integralne tjestenine i svježe tjestenine.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Mikro pivovara Patuljak iz Subotice predstavila se svojim uzdanicama Mrgud – subotički hoppy lager i Negro – tamni pilsner. Osim njih tu su bile i mikro pivovare Razbeerbriga i 3bir.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Na ovogodišnjem festivalu predstavljen je i projekt prekogranične suradnje Interreg CBC Hrvatska – Srbija pod imenom Central Danube Tour – jačanje razvoja turizma u središnjem dunavskom prekograničnom području i stvaranje destinacije Srednjeg Dunava. Vodeći partner na projektu je regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, Dunavski centar za kompetenciju, Osječko baranjska županija i grad Ilok.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Stoga je s hrvatske strane svoje proizvode i usluge prezentirao čitav niz ponuđača. Belje se predstavilo sa svojim vinima i kulenima, OPG Đurković iz Marjančaca sa svojim kozjim sirevima, OPG Zoran Horvat iz Tenje s proizvodima od meda. Udruga mladih „Ne zaboravi“ iz Tiborjanaca pravila je langošice i izazvala veliki interes na Ukusima Vojvodine. Redovi za langošice su bili veliki, a puno posjetitelja je pitalo i za recept. Kod nas ni jedna fešta, od onih manjih tipa seoskih kirvaja, do onih većih tipa stadionskih koncerata ne mogu proći bez langošica, a na Ukusima Vojvodine oni su bili jedini, bez konkurencije.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić Udruga „Samaritanac“ iz Osijeka prezentirala je svoj način izrade tradicionalne mađarske slastice pod nazivom Kürtőskalács. Navedenu slasticu na festivalu spravljali su i Mađari iz Vojvodine, te se moglo kušati njene različite regionalne varijetete.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Restoran Didin Konak iz Kopačeva, koji definitivno spada među najbolje baranjske restorane pripremao je čobanac za sve zainteresirane posjetitelje. U Hrvatskoj se čobanac može napraviti od svinjskog ili junećeg mesa, ovčetine ili divljači, no u Srbiji čobanac je isključivo od ovčetine, a sve ostalo su paprikaši. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Udruga za njegovanje običaja Mađara „Surduk“ iz Zmajevca predstavila je na Ukusima Vojvodine manifestaciju Vinski maraton, koji se ove godine održava 29. rujna. Proklamirani cilj ove jedinstvene manifestacije je u što kraćem roku obići dvadesetak vinskih podruma i u svakome popiti po decilitar vina, ali pravi cilj je druženje uz vrhunsku baranjsku vinsku kapljicu i uživanje u rustikalnoj atmosferi baranjskih gatora. Stoga i vrlo malo ljudi uistinu završava sam maraton jer im je jednostavno žao to odraditi mehanički i na brzinu. Obično se zastane negdje, gdje je dobra ekipa i atmosfera, te se tamo i usidri. Svi žele da vinska čarolija potraje što duže i namjerno se odgađaju ili zaobilaze završne točke maratona. A zabava uz zvuke svevremenskih pjesama u nekome od gatora uvijek potraje do ranih jutarnjih sati. 

2006. godine krenuli su sa stotinjak natjecatelja, a prošle godine ih je bilo preko 1500. U zadnje vrijeme pojavio se čitav niz „vinskih maratona“ stoga je udruga Surduk ime vinski maraton i zaštitila u Uredu za intelektualno vlasništvo. Osim vinskog maratona na Ukusima Vojvodine prezentirali su i male obiteljske baranjske vinarije Zajec, Kusić, Kolar i Gerštmajer.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.