Kolumne 25. svibnja 2015.

Hrskavi popečci od tikvica i celera s umakom od jogurta

popečci-tikivce
Adriana Juriša
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada su tikvice na vrhuncu sezone u mojoj kuhinji ovo je omiljeno jelo.

Brzo i jednostavno, može se jesti toplo ali i hladno kao zdravi hrskavi snack. Tikvicama možete dodati svoje omiljeno korjenasto povrće, moja omiljena varijanta je s korijenom celera!

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 1 manji korijen celera (ili ½ većeg)
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice svježe sjeckane mente
  • 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
  • 3 jaja
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje za prženje

Za umak od jogurta:

  • 4 žlice grčkog jogurta
  • 1 mala žličica sjeckane mente
  • 2 žličice meda
  • 1 žlica soka od limuna
  • Sol
  • Papar

Priprema:

  1. Za umak od jogurta pomiješajte grčki jogurt s mentom, medom i limunom.
  2. Posolite, popaprite i stavite na hlađenje dok ne pripremite popečke.
  3. Tikvice i celer naribajte na krupno, mladi luk narežite na sitno, stavite sve u veću zdjelu, posolite i pustite da odstoji oko pola sata.
  4. Nakon pola sata dobro rukama ocijedite smjesu s tikvicama. Ako želite da popečci budu zaista hrskavi nužno je da iz tikvica istisnete čim više tekućine!
  5. U dobro ocijeđenu smjesu s tikvicama umiješajte mentu, peršin i razmućena jaja. Ako je potrebno dodajte soli te popaprite.
  6. Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri. Kad je ulje vruće grabite jušnom žlicom smjesu od tikvica, stavite na tavu i lagano odozgora pritisnite kako bi dobili popečak debljine oko 1 cm.
  7. Pecite oko 3 minute sa svake strane odnosno dok popečci ne poprime zlatno smeđu boju i postanu hrskavi na rubovima.
  8. Prebacite popečke na tanjur s kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.

Servirajte toplo s umakom od jogurta. 

Adrianu možete pratiti i na njezinim blogovima Luke Food Walker iWear Eat Love te Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.