Kolumne 26. siječnja 2015.

Krekeri

Krekeri
Anja Bajt
gastro postao gastro.24sata.hr
Mogu to biti slanci, krekeri, grickalice – kako god želite, svestrani su i savršeno im pristaje svaki naziv. Velika im je prednost što se tijesto ne diže, svaki kreker digne se tijekom pečenja, a pečeni i zatvoreni u kutiji mogu stajati i tjedan dana.

Ponesite ih na posao, grickajte uz fini sir, pršut ili neki namaz koji volite, ovi krekeri fantastični su za doručak, ručak ili večeru. U osnovnu smjesu možete dodati i začine koje volite, a recept obavezno zapišite i više puta da ga možete dijeliti. Jer, iz mog iskustva, svatko tko proba ove krekere, želi ih peći odmah!

Sastojci:

1 kg oštrog brašna

500g maslaca

2 kocke svježeg kvasca

500 ml mlijeka

Dobar prstohvat soli, papar (mljeveni)

2 jaja

Sezam, kim, krupno mljeveni papar, mak, krupna sol i sl. (po želji)

Priprema:

1. Kvasac dižite u 200ml toplog mlijeka, uz žličicu šećera i žličicu brašna.

2. Brašno i sol prosijte.

3. U brašnu razmrvite sav maslac da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.

4. Dignuti kvasac dodajte u smjesu s brašnom i maslacem, zamijesite tijesto – ako je potrebno, dodajte ostatak mlijeka. Tijesto mora biti masno, srednje tvrdo. Tijesto se ne diže.

5. Tijesto podijelite na pola, svaku polovicu razvaljajte na debljinu otprilike 0.5 cm.

6. Režite tijesto na željene oblike, ja radim trakice.

7. Svaku trakicu premažite razmućenim jajetom i posipajte sezamom, kimom, makom – po želji.

8. Pecite na 180°C, otprilike 7 minuta, da trakice poprime zlatnu boju. 

 

Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.