Od finog, tankog vučenog tijesta možemo pripremiti i slane i slatke savijače.
Kada govorimo o slatkim savijačama, najpopularnija je svakako ona od jabuka no ja sam se danas odlučila za slanu verziju, s nadjevom od krumpira.
Za krumpirušu trebamo samo nekoliko sastojaka, tijesto radimo od brašna i vode s dodatkom malo soli, octa i ulja, a nadjev pripremamo od luka i krumpira koje posolimo i obilno popaprimo. Nakon pečenja krumpiruša će izvana biti fino hrskava, a iznutra mekana. Želite li da vam i kore budu mekanije, krumpirušu premažite razmućenim vrhnjem.
Sastojci
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250-300 ml mlake vode
- 3 žlice ulja
- malo soli
- malo octa
Nadjev:
- oko 1 kg krumpira
- 2 glavice luka
- sol
- papar
Priprema:
- Brašno prosijte, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubljenje pa tu dodajte ulje, vodu i ocat. Umijesite glatko tijesto i formirajte ga u kuglu. Tijesto lagano premažite uljem i poklopite posudom u kojoj ste ga mijesili. Neka miruje oko sat vremena.
- Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i po potrebi malo namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Krumpire ogulite, operite i sitno nasjeckajte ili naribajte (uz pomoć kuhinjske mandoline možete krumpir naribati na malene kockice, to će vam bitno ubrzati pripremu). Pomiješajte krumpire i luk, posolite i obilnije popaprite.
- Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi dok ne postane vrlo tanko. Kada ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite.
- Tijesto pokapajte uljem i pustite da odstoji par minuta a zatim uz jednu stranu tijesta nanesite dio nadjeva. Uz pomoć stolnjaka zamotajte tanku savijaču, prerezite tijesto pa ponovite s preostalim nadjevom dok ne iskoristite sav nadjev i tijesto.
- Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem pa pažljivo stavljajte savijače u lim tako da krenete od sredine i motajte prema rubovima lima. Ako vam ne stane sve u jednu posudu, možete u drugi lim složiti male, pojedinačne zvrkove.
- Premažite tankim slojem ulja i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200°C.
- Pred kraj pečenja izvadite krumpirušu i opet malo namastite uljem ili maslacem (ili po želji premažite kiselim vrhnjem) pa vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju.
Pečenu krumpirušu poslužite toplu uz kiselo vrhnje ili jogurt.