gastro postao
Naša blogerica Anastazija vam predstavlja osvježavajuću pitu od limuna.
Sastojci za tijesto:
- 200 grama brašna (100 grama glatko, 100 grama oštro)
- 110 grama maslaca
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 80 grama šećera
- 2 žlice ribane limunove korice
- 1 žlica ribane narančine korice
Sastojci za nadjev od limuna:
- 125 ml cijeđenog limunovog soka
- 3 žlice ribane limunove korice
- 80 grama maslaca, narezanog na kockice
- 100 grama šećera
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
Sastojci za nadjev od bjelanjaka:
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 70 grama šećera
Postupak:
- Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto i zamotaje ga u foliju te stavite u hladnjak da odstoji minimalno 3-4 sata (može slobodno i preko noći). Potom, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašćeni kalup za pite.
- Vilicom izbodite tijesto na što više mjesta te ga vratite u hladnjak na 20 minuta.
- Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170C. Tijesto pecite 15ak minuta dok rubovi ne dobiju zlatnožutu boju.
- Za to vrijeme napravite nadjev od limuna. Na srednje jakoj vatri zagrijte cijeđeni limunov sok, limunovu koricu, šećer, vanilin šećer i maslac, a jaja umutite pjenasto. Nakon što se maslac otopio, dio tople smjese ulijte u jaja i žumanjke uz stalno miješanje.
- Nakon toga, ugrijana jaja ulijte u preostali dio smjese uz neprestano miješanje na laganoj vatri sve dok se smjesa ne zgusne. Potom, nadjev od limuna direktno izlijte na pečeno tijesto i vratite u pećnicu na 4-5 minuta. Pustite da se ohladi pa napravite nadjev od bjelanjaka.
- Pećnicu ponovno zagrijte na 180C.
- Bjelanjke pjenasto umutite zajedno sa prstohvatom soli. Lagano dodajte šećer (žlicu po žlicu) i miksajte sve dok se šećer ne otopi, a smjesa postane lagano ljepljiva. Snijeg rasporedite po ohlađenom nadjevu i oblikujte po želji.
- Zapecite ispod gornjeg grijača 5-10 min dok bjelanjci ne dobiju laganu zlatkastu boju. Pustite da se ohladi i uživajte u neodoljivoj slatko-kiselkastoj kombinaciji.
P.S. Ako imate mini kalupe za pite, ovaj recept slobodno možete iskoristiti i za njih!