Kolumne 3716 prikaza 13. svibnja 2016.

Ispecite neodoljivu limun pitu

limun-pita
Anastazija Makjanić
Naša blogerica Anastazija vam predstavlja osvježavajuću pitu od limuna.

Sastojci za tijesto:

  • 200 grama brašna (100 grama glatko, 100 grama oštro)
  • 110 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 80 grama šećera
  • 2 žlice ribane limunove korice
  • 1 žlica ribane narančine korice

Sastojci za nadjev od limuna:

  • 125 ml cijeđenog limunovog soka
  • 3 žlice ribane limunove korice
  • 80 grama maslaca, narezanog na kockice
  • 100 grama šećera
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za nadjev od bjelanjaka:

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 70 grama šećera 

Postupak: 

limun-pita | Author: Anastazija Makjanić Anastazija Makjanić
  1. Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto i zamotaje ga u foliju te stavite u hladnjak da odstoji minimalno 3-4 sata (može slobodno i preko noći). Potom, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašćeni kalup za pite.
  2. Vilicom izbodite tijesto na što više mjesta te ga vratite u hladnjak na 20 minuta.
  3. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170C. Tijesto pecite 15ak minuta dok rubovi ne dobiju zlatnožutu boju.
  4. Za to vrijeme napravite nadjev od limuna. Na srednje jakoj vatri zagrijte cijeđeni limunov sok, limunovu koricu, šećer, vanilin šećer i maslac, a jaja umutite pjenasto. Nakon što se maslac otopio, dio tople smjese ulijte u jaja i žumanjke uz stalno miješanje.
  5. Nakon toga, ugrijana jaja ulijte u preostali dio smjese uz neprestano miješanje na laganoj vatri sve dok se smjesa ne zgusne. Potom, nadjev od limuna direktno izlijte na pečeno tijesto i vratite u pećnicu na 4-5 minuta. Pustite da se ohladi pa napravite nadjev od bjelanjaka.
  6. Pećnicu ponovno zagrijte na 180C.
  7. Bjelanjke pjenasto umutite zajedno sa prstohvatom soli. Lagano dodajte šećer (žlicu po žlicu) i miksajte sve dok se šećer ne otopi, a smjesa postane lagano ljepljiva. Snijeg rasporedite po ohlađenom nadjevu i oblikujte po želji.
  8. Zapecite ispod gornjeg grijača 5-10 min dok bjelanjci ne dobiju laganu zlatkastu boju. Pustite da se ohladi i uživajte u neodoljivoj slatko-kiselkastoj kombinaciji.

P.S. Ako imate mini kalupe za pite, ovaj recept slobodno možete iskoristiti i za njih!

 

Anastaziju možete pratiti na blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.