Pet razloga zašto pripremiti baš ovaj kuglof:
Prvo i najvažnije svima koji su u điru godišnjeg odmora: brzo je gotovo. Drugo, maline ga 'poljetnjuju', dok mu, treće, coulis od malina daje posebnu čar. Četvrto i jednako važno, može se jesti uz sladoled (najbolje od vanilije). I peto, može stajati nekoliko dana. Mi smo se nauživali cijela dva, taman prije odlaska na more. #beachbody
Sad kad smo vas nagovorili, otvarajte frižider i ladice jer bacamo se na posao!
Sastojci:
- 1 prašak za pecivo
- 10 žlica šećera
- 13 žlica oštrog brašna
- 1 dcl suncokretovog ulja
- 1 dcl mlijeka
- 3 žlice grčkog jogurta
- 2 jaja
- 2 žlice kakao praha
- 3 reda čokolade za kuhanje
- 2 šake malina
Za umak/coulis:
- 2 šake malina
- 2 šake kupina
- 4 žlice šećera
Postupak:
- Pripremite dvije veće zdjele, u jednu stavite sve suhe sastojke osim kakao praha, a u drugu sve tekuće sastojke.
- Vilicom izmiješajte suhe sastojke, a tekuće sastojke u drugoj posudi izmiješajte mikserom tako da se sve poveže.
- Kroz sito dodajte suhe sastojke u mokre te dobro izmiksajte.
- Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, u jednu dodajte maline, a u drugu kakao i isjeckanu čokoladu te sve dobro promiješajte.
- Kalup za kuglof premažite maslacem ili uljem i pobrašnite kako vam se kuglof ne bi zalijepio prilikom pečenja.
- U kalup stavite jednu pa drugu smjesu i vilicom lagano promiješajte jednom kako bi dobili mramorni efekt.
- Kuglof pecite na 175 stupnjeva, 35 do 40 minuta.
- Nakon pečenja ostavite kuglof da se do kraja ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite na drugi tanjur tako da stavite tanjur preko kuglofa i jednostavno okrenete kalup, pažljivo držeći tanjur.
- Za umak ili coulis u manji lončić stavite maline i kupine, dodajte šećer i jednu šalicu vode i na laganoj vatri ukuhajte do željene gustoće. Nakon toga kroz sito protisnite svoj umak kako bi uklonili sve neželjene koštice.
I gotovo! Javite nam na našu Facebook stranicu kako vam se svidio ljetni kuglof.