Kolumne 09. kolovoza 2017.

Ljetna delikatesa bez stresa: Mramorni čokoladni kuglof

foto: E- si gladan?
gastro postao gastro.24sata.hr
Da bi i vi jeli ovaj fini kolač, odlučili smo vas jednostavno – nagovoriti da ga pripremite.

Pet razloga zašto pripremiti baš ovaj kuglof:

Prvo i najvažnije svima koji su u điru godišnjeg odmora: brzo je gotovo. Drugo, maline ga 'poljetnjuju', dok mu, treće, coulis od malina daje posebnu čar. Četvrto i jednako važno, može se jesti uz sladoled (najbolje od vanilije). I peto, može stajati nekoliko dana. Mi smo se nauživali cijela dva, taman prije odlaska na more.  #beachbody 

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

Sad kad smo vas nagovorili, otvarajte frižider i ladice jer bacamo se na posao! 

Sastojci:

  • 1 prašak za pecivo
  • 10 žlica šećera
  • 13 žlica oštrog brašna
  • 1 dcl suncokretovog ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 2 jaja
  • 2 žlice kakao praha
  • 3 reda čokolade za kuhanje
  • 2 šake malina

 

Za umak/coulis:

  • 2 šake malina
  • 2 šake kupina
  • 4 žlice šećera

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

Postupak:

  1. Pripremite dvije veće zdjele, u jednu stavite sve suhe sastojke osim kakao praha, a u drugu sve tekuće sastojke.
  2. Vilicom izmiješajte suhe sastojke, a tekuće sastojke u drugoj posudi izmiješajte mikserom tako da se sve poveže.
  3. Kroz sito dodajte suhe sastojke u mokre te dobro izmiksajte.
  4. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, u jednu dodajte maline, a u drugu kakao i isjeckanu čokoladu te sve dobro promiješajte.
  5. Kalup za kuglof premažite maslacem ili uljem i pobrašnite kako vam se kuglof ne bi zalijepio prilikom pečenja. 
  6. U kalup stavite jednu pa drugu smjesu i vilicom lagano promiješajte jednom kako bi dobili mramorni efekt. 
  7. Kuglof pecite na 175 stupnjeva, 35 do 40 minuta.
  8. Nakon pečenja ostavite kuglof da se do kraja ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite na drugi tanjur tako da stavite tanjur preko kuglofa i jednostavno okrenete kalup, pažljivo držeći tanjur.
  9.  Za umak ili coulis u manji lončić stavite maline i kupine, dodajte šećer i jednu šalicu vode i na laganoj vatri ukuhajte do željene gustoće. Nakon toga kroz sito protisnite svoj umak kako bi uklonili sve neželjene koštice.

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

I gotovo! Javite nam na našu Facebook stranicu kako vam se svidio ljetni kuglof. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.