Kolumne 11. listopada 2017.

Manufaktura bar - sjajan cocktail bar u Vinkovcima

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom nedavnoga boravka u Vinkovcima sasvim slučajno, spletom okolnosti naišao sam na cocktail bar koji me oduševio.

Sudjelovao sam na forumu posvećenom kontinentalnom turizmu i organizatori su nam rekli da nakon službenog dijela programa imaju jedno iznenađenje za nas. Iznenađenje je bilo uistinu ugodno i zove se Manufaktura bar. U odnosu na standardnu ugostiteljsku ponudu Manufaktura bar uistinu kvalitativno i sadržajno nudi jednu novu dimenziju ugostiteljstva. Ovaj cocktail bar nalazi se u vinkovačkoj pješačkoj zoni, na adresi Ulica Kralja Zvonimira 8 i vodi ga cocktail majstor Ivan Mlivić sa svojom simpatičnom suprugom Liubov porijeklom iz Rusije.

Ivan je osmislio  seriju cocktaila na bazi vina Iločkih podruma: Golden glass, Black soul, Sweet chardonnay i Sparkling time. Golden glass je baziran na vrhunskome iločkome tramincu, Black Soul sastoji se od vrhunskog kapistrana, Sweet Chardonnay sadrži vrhunski chardonnay. a Sparkling time je izrađen na bazi iločkog pjenušca Princeps. Osim baznih vina  cocktaili dakako sadrže i prirodne sirupe i likere koje Ivan uz pomoć svoje supruge Liubov izrađuje u svojem domaćinstvu te neke od svjetski poznatih brendova likera i alkoholnih pića. 

Budući da su ovi vinski kokteli nastali u kooperaciji s Iločkim podrumima osim u Manufaktura baru ove vinske koktele možete kušati jedino još na ladanjskome imanju Principovac. U ponudi imaju i veliki broj „klasičnih“ koktela, te šaroliku i veliku cocktail kartu, u koju su uključili i tri cocktaila koje je sastavio Ivan u suradnji s OPG-ovima koji su se javili nakon javne prezentacije cocktaila koje je napravio za Iločke programe te koji su također bili iznenađenje naše večeri. Posebne koktele imaju za ljetne vrućine, poput St Clement'a, gdje se Tanqueray gin kombinira sa svježe cijeđenim sokom limuna i naranče, svježim domaćim krastavcem, te s malo đumbira za aromu.

Što se tiče Ivana i njegove profesije, ukratko rečeno, to je ljubav prema onome što radi, jer kako on kaže, ne smatra to poslom! Ivan je od završetka osnovne škole krenuo putem ugostiteljstva, te je kroz srednju školu pokazao veliki interes za ono što sada radi. Na državnim natjecanjima u pripremi cocktaila četiri puta je osvojio prvo mjesto. Također je dva puta osvojio i prvo mjesto u akrobatskoj pripremi cocktaila, disciplini poznatijoj pod imenom Flair.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Pri završetku školovanja Ivan je otišao u južnije krajeve, te krenuo graditi karijeru barmena, i kroz dugogodišnji rad po nekim od najvećih barova i klubova u Hrvatskoj te Europi paralelno se dodatno usavršavao. Dio tečajeva je prošao u Hrvatskoj, a usavršavanjem u Londonu i Milanu dao je završnu notu svojem znanju, i nastavio svoj put barmena koji traje i danas!
Ivan je kroz razgovor otkrio kako je i kava jedna od njegovih ljubavi, te i njoj daje prostora u svojem baru, i to ne malo! U Manufaktura baru možete popiti neke od najboljih svjetskih kava; od čiste indijske ili brazilske do blenda od sedam vrsta svjetskih kava. Kave se pred gostima melju neposredno prije spravljanja i posluživanja. 

Ima puno još planova i ambicija u ovom baru, gdje se osjeti opuštena atmosfera, ali i naboj kvalitete i profesionalnosti, te kako nam je Ivan rekao uz osmijeh njegove supruge i njegove najveće podrške: „ Pomalo, još bačvu nismo do kraja otvorili“ 
Po Ivanovim riječima Manufaktura bar ima najkvalitetniji led za ugostiteljstvo koji se trenutačno može naći na europskom tržištu:
Proces filtracije, te obrnuti procesi čišćenja vode te obrnuta osmoza vode dovodi led u kristalno čisto stanje te s njime pripremamo cocktaile, te poslužujemo vrhunske Gin-eve, Cognace te Whiskeyje! Firma Ice Product nas opskrbljuje kao jedini bar u Slavoniji, točnije jedini bar istočno od Zagreba

Tople čokolade su priča za sebe; U ponudi imaju tople čokolade s okusima kokosa, lješnjaka i vanilije i koje se po želji kombiniraju s dodacima bourbona, cognaca i ruma. A što se tiče kombinacija čokolada i alkohola posebna poslastica je chocoshoot! U ponudi imaju i sjajne koktele na bazi rakija, ali neću Vam u ovom tekstu otkriti baš sve; dođite u Manufaktura bar i uvjerite se sami. Inače rakija je po mome sudu krajnje podcijenjeno piće. Još uvijek se nije ni u nas (gdje je tradicionalno piće) riješila te neke stigme i prezrenosti, a o nekom ozbiljnijem pohodu i osvajanju globalnoga tržišta nema ni riječi. Da je riječ o tradicionalnome piću sjeverne Amerike ili neke od zapadnoeuropskih zemalja zasigurno bi rakija imala planetarnu popularnost. Po nekoj logici stvari zar ne zvuči bolje i uhu ugodnije da pijemo destilirane šljive, kajsije, dunje, breskve nego raž i pšenicu!? Manufaktura bar i rakijama daje jednu sasvim novu glamuroznu i mondenu dimenziju, te pridonosi valorizaciji i popularizaciji ovoga sjajnoga pića.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.