Kolumne 440 prikaza 25. svibnja 2016.

Orijentalno: Marokanski pileći ražnjići

naslov 2.jpg
Može li obična piletina konkurirati sočnom steaku ili vratini sa roštilja? Ma može! Dobro pripremljena i pravilno ispečena stoji rame uz rame ozbiljnijim komadima mesa.

Rekao bi Bakalović "Nije kriva piletina nego loši kuhari". Istina, u strahu od nedovoljno pečenog mesa (pogotovo piletine) vrlo često na stolu imamo dosadan, suh i bezukusan komad mesa. Ali dobro i na vrijeme spravljena piletina uistinu je slasna, sočna i puna okusa.

Pileći ražnjići: (za 4 osobe)

  • 8 otkoštenih pilećih zabataka bez kože
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice svježe metvice, nasjeckane
  • Sok ½ limuna
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • ½ žličice mljevenog korijandra
  • ¼ žličice grubo mljevene suhe čili papričice
  • Sol, svježe mljeveni papar

Umak od jogurta:

  • 2 češnja češnjaka
  • Sol
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice svježe metvice, nasjeckane
  • 5 žlica čvrstog jogurta

Priprema:
1. Za umak od jogurta tucite češnjak sa soli u mužaru dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno umiješajte maslinovo ulje, a zatim jogurt kako bi umak ostao kompaktan. Stavite na hlađenje dok ne pripremite piletinu.
2. Napravite marinadu od češnjaka, metvice, limunovog soka, meda, maslinovog ulja, korijandra i čilija.
3. Piletinu posolite i popaprite te ubacite u pripremljenu marinadu. Sve pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira najmanje 2 sata (može i duže, 8-10 sati). Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi postiglo sobnu temperaturu!
4. Zagrijte roštilj ili roštilj tavu. Zabatke nabodite na ražnjiće. Pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Ako meso pečete na roštilj tavi nije potrebna nikakva dodatna masnoća, meso se stavlja na "suhu" vrelu tavu!
5. Servirajte s umakom od jogurta i prepečenim kruhom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.