Rekao bi Bakalović "Nije kriva piletina nego loši kuhari". Istina, u strahu od nedovoljno pečenog mesa (pogotovo piletine) vrlo često na stolu imamo dosadan, suh i bezukusan komad mesa. Ali dobro i na vrijeme spravljena piletina uistinu je slasna, sočna i puna okusa.
Pileći ražnjići: (za 4 osobe)
- 8 otkoštenih pilećih zabataka bez kože
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice svježe metvice, nasjeckane
- Sok ½ limuna
- 2 žlice meda
- 5 žlica maslinovog ulja
- ½ žličice mljevenog korijandra
- ¼ žličice grubo mljevene suhe čili papričice
- Sol, svježe mljeveni papar
Umak od jogurta:
- 2 češnja češnjaka
- Sol
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice svježe metvice, nasjeckane
- 5 žlica čvrstog jogurta
Priprema:
1. Za umak od jogurta tucite češnjak sa soli u mužaru dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno umiješajte maslinovo ulje, a zatim jogurt kako bi umak ostao kompaktan. Stavite na hlađenje dok ne pripremite piletinu.
2. Napravite marinadu od češnjaka, metvice, limunovog soka, meda, maslinovog ulja, korijandra i čilija.
3. Piletinu posolite i popaprite te ubacite u pripremljenu marinadu. Sve pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira najmanje 2 sata (može i duže, 8-10 sati). Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi postiglo sobnu temperaturu!
4. Zagrijte roštilj ili roštilj tavu. Zabatke nabodite na ražnjiće. Pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Ako meso pečete na roštilj tavi nije potrebna nikakva dodatna masnoća, meso se stavlja na "suhu" vrelu tavu!
5. Servirajte s umakom od jogurta i prepečenim kruhom.