Onda ste kliknuli na pravi recept! Za hladnije jesenske večeri, najlakše je upaliti pećnicu i ugrijati se uz keksiće i šalicu mlijeka. Zamijesite ih danas, a peći ih možete sutra ili prekosutra, umjesto čokolade možete dodati sušene brusnice ili grožđice, a i posipati ih cimetom.
U receptu sam koristila svinjsku mast zbog koje su keksi tako mirisni i mekani. Možete ju zamijeniti maslacem, no računajte da neće biti tako mekani i da će struktura biti kompaktnija. No, ako na raspolaganju imate dobru i finu mast, ispecite keksiće s mirisom na bakinu kuhinju!
Sastojci:
- 100g integralnog brašna
- 140 g glatkog bijelog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 145 g masti
- 100 g šećera (bijelog ili smeđeg)
- 50 ml meda
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g crne i bijele čokolade (nasjeckane): 100 g crne i 100 g bijele
Priprema:
- U jednoj posudi pomiješajte brašna, sodu i sol. U drugoj posudi miksajte mast i šećer da dobijete pahuljastu smjesu. Dodajte med i promiksajte te dodajte jaje i dobro izmiksajte.
- Umiješajte ekstrakt vanilije, brašna i čokoladu te zamijesite tijesto (mijesite samo da se sastojci dobro spoje). Masu zamotajte u plastičnu foliju ili vrećicu i ohladite minimalno 2 sata (hladiti možete između 24 i 72 sata).
- Od ohlađene smjese uzimajte tijesto i oblikujte u kuglice veličine oraha i malo ih spljoštite.
- Pecite oko 10 minuta na 180°C (moraju poprimiti blagu zlatnu boju – pazite da ne izgore!!!). Pečeni keksići su jako mekani i krhki pa pazite kako ih prenosite prije nego što se ohlade.
- Čuvajte ih zatvorene u kutiji.
Umjesto masti možete staviti maslac, a umjesto meda šećer. Ako koristite maslac, možda će se peći 1-2 minutu dulje, ali keksi ne smiju biti tamno smeđi nego samo blago zlatni uz rubove.
Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.