Kolumne 01. listopada 2015.

Mekani keksići s crnom i bijelom čokoladom

keksi
foto: Anja Bajt
gastro postao gastro.24sata.hr
Volite mekane, mirisne keksiće s finom aromom meda i baš savršenom količinom čokolade?

Onda ste kliknuli na pravi recept! Za hladnije jesenske večeri, najlakše je upaliti pećnicu i ugrijati se uz keksiće i šalicu mlijeka. Zamijesite ih danas, a peći ih možete sutra ili prekosutra, umjesto čokolade možete dodati sušene brusnice ili grožđice, a i posipati ih cimetom.

U receptu sam koristila svinjsku mast zbog koje su keksi tako mirisni i mekani. Možete ju zamijeniti maslacem, no računajte da neće biti tako mekani i da će struktura biti kompaktnija. No, ako na raspolaganju imate dobru i finu mast, ispecite keksiće s mirisom na bakinu kuhinju!

Sastojci:

  • 100g integralnog brašna
  • 140 g glatkog bijelog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 145 g masti
  • 100 g šećera (bijelog ili smeđeg)
  • 50 ml meda
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g crne i bijele čokolade (nasjeckane): 100 g crne i 100 g bijele

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomiješajte brašna, sodu i sol. U drugoj posudi miksajte mast i šećer da dobijete pahuljastu smjesu. Dodajte med i promiksajte te dodajte jaje i dobro izmiksajte.
  2. Umiješajte ekstrakt vanilije, brašna i čokoladu te zamijesite tijesto (mijesite samo da se sastojci dobro spoje). Masu zamotajte u plastičnu foliju ili vrećicu i ohladite minimalno 2 sata (hladiti možete između 24 i 72 sata).
  3. Od ohlađene smjese uzimajte tijesto i oblikujte u kuglice veličine oraha i malo ih spljoštite.
  4. Pecite oko 10 minuta na 180°C (moraju poprimiti blagu zlatnu boju – pazite da ne izgore!!!). Pečeni keksići su jako mekani i krhki pa pazite kako ih prenosite prije nego što se ohlade.
  5. Čuvajte ih zatvorene u kutiji.

Umjesto masti možete staviti maslac, a umjesto meda šećer. Ako koristite maslac, možda će se peći 1-2 minutu dulje, ali keksi ne smiju biti tamno smeđi nego samo blago zlatni uz rubove. 

Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.