Vrijeme je da žlice zamjene vilice i da se krene u pripremu variva, maneštri i juha. Tako sam i ja napokon pripremila svoj dugo čekani recept, pravi recept za jesenske dane, recept u kojem se sljubljuje fino meso i crno pivo.
Irsko je to jelo koje se, vjerujte mi, dobro prilagodilo Kvarneru na kojem uskoro stižu i kesteni. Znam da kesteni nemaju nikakve veze s ovim, ali eto nadahnuta jeseni najavljujem i Marunadu. No, vratimo se mi plesu crnog piva i mesa pa vam stoga poklanjam ovaj recept originalnog imena Guinness pie koju sam preimenovala u Pitu s crnim pivom.
Koliko je zaista riječ o piti to je upitno, ali ono što je 100% sigurno jest odličan okus gustog i tamnog gulaša prekrivenog hrskavim pokrovom od lisnatog tijesta. Ne znam kako bi Irci na galskom jeziku rekli: „U slast!“, ali eto ja vam to želim na hrvatskom. Namirnice su predviđene za dvije osobe, a jelo ćete pripremati sigurno 2 sata. No, ne nemojte posustati, nije naporno niti prezahtjevno.
Sastojci:
- 500 g goveđeg ili junećeg mesa za gulaš
- ½ l crnog piva (može Guinness, ali može i bilo koje drugo crno pivo)
- 1 veća mrkva
- 1 veći luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 stabljike celera
- 3 dcl povrtnog ili goveđeg temeljca
- 2 dcl smiksanih pelata ili pasate
- 1 komad lisnatog tijesta
- Ružmarin, majčina dušica i svježi peršin
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Malo brašna
Priprema:
1. Ako nemate goveđeg temeljca napravite običan povrtni.
2. Pripremite i isjeckajte svo povrće. Meso izrežite na veće kockice te ga bacite u brašno da se pobrašni. Prvo ćete na maslinovom ulju popržiti meso dok ne postane smeđe. Meso prebacite u poseban tanjur, a u lonac dodajte još malo maslinovog ulja i ubacite luk i češnjak te pirjajte dok ne omekane.
3. Potom dodajte mrkvu i celer te dinstajte 5-6 minuta. Sada vratite meso u lonac, dodajte temeljac, rajčicu i crno pivo, dodajte sve začine, posolite i popaprite. Poklopite dok ne provrije. Kad je provrilo maknite poklopac i pustite da krčka na laganoj vatri barem sat vremena dok se gulaš ne zgusne, a mesno ne omekani. Povremeno miješajte te začinite dodatno prema ukusu.
4. Kada je gulaš gotov prebacite ga u vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete ga zapeči. Pustite da se ohladi dok ne postane mlak.
5. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte na veličinu vatrostalne posude. Rubove posude u kojoj je meso navlažite vodom i prekrijte lisnatim tijestom. Tijesto lagano premažite jajem. Pecite u pećnici cca 30-ak minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
6. Poslužite uz veliku zdjelu što različitije salate (crveni radić, zeleni radič, riga, mlada salata) i uz čašu hladnog crnog piva.