Kolumne 07. studenoga 2018.

Ručak u 3 slijeda: Batat s humusom, pijani kotleti i fit cheesecake

foto: Olja's Kitchen
gastro postao gastro.24sata.hr
Organizirati ručak za obitelj ili prijatelje nije samo prilika da se još jednom uvjerite u onu „ljubav ide kroz želudac,“ nego i prilika da pokažete vlastito kulinarsko umijeće. Naša nova kolumnistica Olja spremila je ručak od tri slijeda da vam olakša organizaciju sljedeći put kada vam dođu gosti. A osim što je sve ukusno – izgleda odlično!

Batat s humusom od slanutka

Obrok koji je spreman za 35 minuta, a nestane s tanjura za 35 sekundi. Zgodnu vegetarijansku varijanta koju vole i stari i mladi, i vegetarijanci, ali i svi ostali, donosi vam Olja iz Letifica.

Oljine kuhancije možete pronaći i na Instagram profilu Olja's Kitchen.

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 


Porcija: 4 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 20 minuta
Spremno za: 35 minuta
Zahtjevnost: Za zalutale u kuhinji
Vrsta obroka: Predjela
Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko

Trebat ćete:

HUMUS

  • 800 g slanutka iz konzerve
  • 2 češnja češnjaka
  • crvene mljevene paprike
  • 4 žlice paste od sezama (tahini pasta)
  • 1 žličicasoli
  • limunovog soka
  • peršin

Kada imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Batat izrežite na kolutove debljine 5 mm te ih začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
  3. Stavite ih u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite ih u pećnici 10 minuta.
  4. Zatim ih okrenite i pustite da se peku još 8-12 minuta.
  5. Za to vrijeme sve sastojke za humus od slanutka stavite u blender i napravite pastu.
  6. Smjesu rasporedite na batat i dodajte pesto od bosiljka, medenu kremu s dodatkom aronije i nekoliko komadića kozjeg sira.

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Pijani kotlet mariniran u medu

Život nije med i mlijeko? Nije problem. Ne tražimo od života da bude med i mlijeko. Mi preferiramo med i vino. Ovi kotleti
marinirani su u Letifico medenoj kremi s dodatkom aronije i preliveni umakom od crnog vina i brusnica. Naša majstorica Olja stvorila je recept koji danas zauzima svih pet mjesta naših top 5 izbora za ručak. U slast!

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 30 minuta
Spremno za: 45 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu (zahtjevno)
Vrsta obroka: glavna jela
Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, vegetarijansko

Trebat ćete:

  • 6 kotleta
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka 
  • 2 dL aceta balsamica
  • 1 dL povrtnog temeljca

MARINADA:

UMAK:

  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 150 g brusnica
  • 2 dL crnog vina
  • 1 žlica aceta balsamica
  • maslinovo ulje
  • ružmarin

Kada imate sve, onda:

  1. Prije samog početka kuhanja brusnice namočite u crnom vinu (oko 1h).
  2. Zatim pomiješajte sve sastojke za marinadu i premažite kotlete.
  3. Ostavite da odstoje 20-tak minuta na sobnoj temperaturi umotani u foliju.
  4. U tavi zagrijte ulje. Kotlete posolite samo s jedne strane i stavite ih na vruću tavu.
  5. Kada su dobili boju posolite ih s druge strane i okrenite. Nemojte ih dugo peći jer bi se moglo dogoditi da vam izgore zbog senfa u marinadi.
  6. Kotlete posložite jedne preko drugih u vatrostalnu zdjelu (kao domino kocke).
  7. Nasjeckajte luk, češnjak i peršin te dodajte maslinovo ulje, par kapi aceta balsamica i povrtni temeljac. Izlijte to preko kotleta.
  8. Pecite ne pokriveno u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
  9. Dok se kotleti peku nasjeckajte luk i češnjak te popržite na tavi na kojoj ste pržili kotlete.
  10. Dodajte brusnice s vinom, ružmarin, 1 dL vode i 1 žlicu aceta balsamica.
  11. Kuhajte tako 30 minuta dok alkohol ne ispari. Izradite štapnim mikserom, te kada je meso gotovo stavite ga u ovaj umak i kuhajte dok se umak ne zgusne.
  12. Kao prilog možete poslužiti rižu, njoke ili kuhani krumpir.

Dobar tek!

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen  | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen


Fit cheesecake s malinama

Jer i sportaši vole slatko.

Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 40 minuta
Spremno za: 60 minuta
Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji (jednostavno)
Vrsta obroka: deserti
Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko, visokoproteinski

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Trebat ćete:

BISKVIT:

KREMA:

  • 500 g posnog sira (kremastog)
  • 2 bjelanjka
  • 2 mjerice whey proteina od vanilije

PRELJEV:

  • 500 g smrznutih malina
  • 4 žličice stevije
  • 2 žlice gustina

Kada imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Pomiješajte sve sastojke za biskvit osim bademovog mlijeka. Njega dodajte na kraju kako bi smjesa bila kompaktna.
  3. Obložite kalup za tortu papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu. Biskvit pecite u pećnici oko 10 minuta i pazite da ne zagori.
  4. Za to vrijeme pomiješajte sve sastojke za kremu.
  5. Kad je biskvit pečen izlijte smjesu s posnim sirom u kalup. Vratite u pećnicu na još 30 min.
  6. Smrznute maline stavite u lonac i dodajte 4 žličice stevije. Možete ih zdrobiti vilicom te kada zakuhaju dodajte 2 žlice gustina i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  7. Kada je torta gotova, smjesu izlijte u kalup i stavite u hladnjak da se torta ohladi.

Dobar tek!

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.