Batat s humusom od slanutka
Obrok koji je spreman za 35 minuta, a nestane s tanjura za 35 sekundi. Zgodnu vegetarijansku varijanta koju vole i stari i mladi, i vegetarijanci, ali i svi ostali, donosi vam Olja iz Letifica.
Oljine kuhancije možete pronaći i na Instagram profilu Olja's Kitchen.
Porcija: 4 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 20 minuta
Spremno za: 35 minuta
Zahtjevnost: Za zalutale u kuhinji
Vrsta obroka: Predjela
Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko
Trebat ćete:
- 1 veliki batat
- 50 g kozjeg sira
- 5 žličica Letifico medene kreme s dodatkom aronije
- 5 žličica pesta od bosiljka
HUMUS
- 800 g slanutka iz konzerve
- 2 češnja češnjaka
- crvene mljevene paprike
- 4 žlice paste od sezama (tahini pasta)
- 1 žličicasoli
- limunovog soka
- peršin
Kada imate sve, onda:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Batat izrežite na kolutove debljine 5 mm te ih začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
- Stavite ih u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite ih u pećnici 10 minuta.
- Zatim ih okrenite i pustite da se peku još 8-12 minuta.
- Za to vrijeme sve sastojke za humus od slanutka stavite u blender i napravite pastu.
- Smjesu rasporedite na batat i dodajte pesto od bosiljka, medenu kremu s dodatkom aronije i nekoliko komadića kozjeg sira.
Pijani kotlet mariniran u medu
Život nije med i mlijeko? Nije problem. Ne tražimo od života da bude med i mlijeko. Mi preferiramo med i vino. Ovi kotleti
marinirani su u Letifico medenoj kremi s dodatkom aronije i preliveni umakom od crnog vina i brusnica. Naša majstorica Olja stvorila je recept koji danas zauzima svih pet mjesta naših top 5 izbora za ručak. U slast!
Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 30 minuta
Spremno za: 45 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu (zahtjevno)
Vrsta obroka: glavna jela
Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, vegetarijansko
Trebat ćete:
- 6 kotleta
- 1 glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 dL aceta balsamica
- 1 dL povrtnog temeljca
MARINADA:
- 1 žličica Letifico medena krema s dodatkom aronije
- 1 žličica senfa
UMAK:
- 1 glavica luka
- 4 češnja češnjaka
- 150 g brusnica
- 2 dL crnog vina
- 1 žlica aceta balsamica
- maslinovo ulje
- ružmarin
Kada imate sve, onda:
- Prije samog početka kuhanja brusnice namočite u crnom vinu (oko 1h).
- Zatim pomiješajte sve sastojke za marinadu i premažite kotlete.
- Ostavite da odstoje 20-tak minuta na sobnoj temperaturi umotani u foliju.
- U tavi zagrijte ulje. Kotlete posolite samo s jedne strane i stavite ih na vruću tavu.
- Kada su dobili boju posolite ih s druge strane i okrenite. Nemojte ih dugo peći jer bi se moglo dogoditi da vam izgore zbog senfa u marinadi.
- Kotlete posložite jedne preko drugih u vatrostalnu zdjelu (kao domino kocke).
- Nasjeckajte luk, češnjak i peršin te dodajte maslinovo ulje, par kapi aceta balsamica i povrtni temeljac. Izlijte to preko kotleta.
- Pecite ne pokriveno u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
- Dok se kotleti peku nasjeckajte luk i češnjak te popržite na tavi na kojoj ste pržili kotlete.
- Dodajte brusnice s vinom, ružmarin, 1 dL vode i 1 žlicu aceta balsamica.
- Kuhajte tako 30 minuta dok alkohol ne ispari. Izradite štapnim mikserom, te kada je meso gotovo stavite ga u ovaj umak i kuhajte dok se umak ne zgusne.
- Kao prilog možete poslužiti rižu, njoke ili kuhani krumpir.
Dobar tek!
Fit cheesecake s malinama
Jer i sportaši vole slatko.
Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 40 minuta
Spremno za: 60 minuta
Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji (jednostavno)
Vrsta obroka: deserti
Posebna prehrana: bez glutena, vegetarijansko, visokoproteinski
Trebat ćete:
BISKVIT:
- 30 g zobenog brašna
- 30 g Letifico lješnjakovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice chia sjemenki
- 20 g mljevenih lješnjaka
- 2 žlice Letifico lješnjakovog ulja
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 2 žličice Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
- bademovo mlijeko, po potrebi (dodavati kako bi smjesa bila kompaktna)
KREMA:
- 500 g posnog sira (kremastog)
- 2 bjelanjka
- 2 mjerice whey proteina od vanilije
PRELJEV:
- 500 g smrznutih malina
- 4 žličice stevije
- 2 žlice gustina
Kada imate sve, onda:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pomiješajte sve sastojke za biskvit osim bademovog mlijeka. Njega dodajte na kraju kako bi smjesa bila kompaktna.
- Obložite kalup za tortu papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu. Biskvit pecite u pećnici oko 10 minuta i pazite da ne zagori.
- Za to vrijeme pomiješajte sve sastojke za kremu.
- Kad je biskvit pečen izlijte smjesu s posnim sirom u kalup. Vratite u pećnicu na još 30 min.
- Smrznute maline stavite u lonac i dodajte 4 žličice stevije. Možete ih zdrobiti vilicom te kada zakuhaju dodajte 2 žlice gustina i miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Kada je torta gotova, smjesu izlijte u kalup i stavite u hladnjak da se torta ohladi.
Dobar tek!