gastro postao
                                            
                                        
                                    Sezonski comfort food u izvedbi naše Ive
                                
                                
                                    
                                
                                Ovaj šareni lonac, subjektivno mogu reći spada u domenu "comfort hrane", stvara ugodu i ne traži od vas preveliku energetsku angažiranost. Namirnice koje uključuje su sezonske, poput bundeve i mladog kupusa, a kombinacija graha i integralne riže daje potpun izvor proteina. Idealno za ovo predblagdansko vrijeme.
Potrebni sastojci za 4 do 6 osoba:
- 1 veliki luk
 - 2 režnja češnjaka
 - maslinovo ulje
 - 1 butternut bundeva
 - ružmarin, 2 lovorova lista
 - 1 limunov sok
 - pola glavice srednje velikog kupusa
 - 200g integralne riže
 - 180g mladog fažola
 - 1 i pol litra vode
 - sušena chilli papričica
 - sol, papar
 - svježi peršin
 - žlica mljevenih sušenih vrganja
 
Za posluživanje:
- jogurt
 - svježi peršin sjeckani
 - svježa jabuka sjeckana
 - ribani parmezan
 
Priprema:
- Ogulite i nasjeckajte luk i češnjak. Očistite chilli papričicu od sjemenki i nasjeckajte ju na komadiće. Pripremite bundevu, ogulite je, očistite od sjemenki i narežite na kockice.
 - U velikoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani luk, papričicu i ružmarin. Pustite neka se sve prži minutu dvije, povremeno miješajući. Dodajte kockice bundeve, sok cijeđenog limuna i češnjak.
 - Narežite kupus, pa ga dodajte ostalim sastojcima. Dodajte i rižu, vodu, lovorov list, sol, papar i žlicu sušenih vrganja, pa promiješajte.
 - Lonac poklopite poklopcem dok ne zakuha, potom smanjite temperaturu ili plin i kuhajte još oko 50-60 minuta. Nakon 20-ak do 30 minuta u lonac ubacite i mladi grah. Svako toliko provjerite lonac da li potrebno dodati još vode, pa promiješajte. Pred sam kraj dodajte šaku svježeg peršina.
 - Jelo je spremno za posluživanje kada su riža i grah kuhani. Kod posluživanja možete biti kreativni, pa jelo posuti komadićima svježe jabuke, svježim jogurtom ili ribanim parmezanom. U slast!
 
Ivu možete pratiti na Facebook profilu i blogu.