Kolumne 02. prosinca 2015.

Šareni lonac od mladog kupusa i bundeve

Lonac
1/2
foto: Iva Tomić Smojver
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezonski comfort food u izvedbi naše Ive

Ovaj šareni lonac, subjektivno mogu reći spada u domenu "comfort hrane", stvara ugodu i ne traži od vas preveliku energetsku angažiranost. Namirnice koje uključuje su sezonske, poput bundeve i mladog kupusa, a kombinacija graha i integralne riže daje potpun izvor proteina. Idealno za ovo predblagdansko vrijeme.

Potrebni sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 1 veliki luk
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 butternut bundeva
  • ružmarin, 2 lovorova lista
  • 1 limunov sok
  • pola glavice srednje velikog kupusa
  • 200g integralne riže
  • 180g mladog fažola 
  • 1 i pol litra vode
  • sušena chilli papričica 
  • sol, papar
  • svježi peršin
  • žlica mljevenih sušenih vrganja
Lonac | Author: Iva Tomić Smojver foto: Iva Tomić Smojver

Za posluživanje:

  • jogurt
  • svježi peršin sjeckani
  • svježa jabuka sjeckana
  • ribani parmezan

 

Priprema:

  1. Ogulite i nasjeckajte luk i češnjak. Očistite chilli papričicu od sjemenki i nasjeckajte ju na komadiće. Pripremite bundevu, ogulite je, očistite od sjemenki i narežite na kockice.
  2. U velikoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani luk, papričicu i ružmarin. Pustite neka se sve prži minutu dvije, povremeno miješajući. Dodajte kockice bundeve, sok cijeđenog limuna i češnjak.
  3. Narežite kupus, pa ga dodajte ostalim sastojcima. Dodajte i rižu, vodu, lovorov list, sol, papar i žlicu sušenih vrganja, pa promiješajte.
  4. Lonac poklopite poklopcem dok ne zakuha, potom smanjite temperaturu ili plin i kuhajte još oko 50-60 minuta. Nakon 20-ak do 30 minuta u lonac ubacite i mladi grah. Svako toliko provjerite lonac da li potrebno dodati još vode, pa promiješajte. Pred sam kraj dodajte šaku svježeg peršina.
  5. Jelo je spremno za posluživanje kada su riža i grah kuhani. Kod posluživanja možete biti kreativni, pa jelo posuti komadićima svježe jabuke, svježim jogurtom ili ribanim parmezanom. U slast!

Ivu možete pratiti na Facebook profilu i blogu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.