Recepti Desert 31. listopada 2024.

Što su blagdani bez savršeno prhke orahnjače?!

Desert
60 MIN
30 MIN
15
SREDNJE
orahnjača
Prhka orahnjača by Sweet 'n' Salty by Matea
foto: Sweet 'n' Salty by Matea
Orahnjača je oduvijek bila jedna od mojih omiljenih slastica. Ali naravno, isključivo u verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta...

Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Tek sam ju nedavno počela sama pripremati jer je ona oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom.

No znate što? To uopće nije istina. Ne kažem da bakina orahnjača nema poseban šarm, no ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran.

makovnjača Možda vas zanima... ZA BLAGDANE Makovnjača po bakinom receptu Recepti

Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Savršena orahnjača - prhka i sočna, s bogatim nadjevom foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Ne gasi ekran dok kuham

Prhka orahnjača
60 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 200 g
  • Oštro brašno 400 g
  • Šećer 60 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Kiselo vrhnje 200 ml
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Orasi 300 g
  • Šećer 250 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Bjelanjak 2 kom
  • Mlijeko 100 ml
  • Rum 2 žlica
  • Maslac 50 g
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Omekšali maslac ili svinjsku mast, koja je odlična zamjena, miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.



  2. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.



  3. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.



  4. Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.



  5. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.



  6. Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.



  7. Tijesto razdijeliti na 3 jednaka dijela.



  8. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.



  9. Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.



  10. Ponoviti postupak s preostala 2 komada tijesta.



  11. Premazati orahnjače rastopljenim maslacem.



  12. Peći na 180 °C oko pola sata.



  13. Ohladiti, posipati šećerom u prahu i poslužiti.



Isprobaj i ove slatke blagdanske recepte...

Vanilin kiflice Možda vas zanima... Vanilin kiflice: Božić nije isti bez njih Recepti Uskrsna pinca Možda vas zanima... SLATKI USKRS Pinca koju ćeš obožavati Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 13:26 16. Prosinac 2022.

    Orahnjace su zakon