Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Tek sam ju nedavno počela sama pripremati jer je ona oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom.
No znate što? To uopće nije istina. Ne kažem da bakina orahnjača nema poseban šarm, no ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran.
Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 grama maslaca ili svinjske masti
- 400 grama oštrog brašna
- 60 grama šećera
- 2 žumanjka
- 1 kiselo vrhnje
- 1 prašak za pecivo
- korica od jednog limuna
Priprema:
- Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
- Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
- Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
Za nadjev:
- 300 grama mljevenih oraha
- 250 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 bjelanjka
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
Priprema:
- Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
- Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
- Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Za premaz:
- 50 grama otopljenog maslaca
Za posip:
- šećer u prahu
Priprema:
- Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
- Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
- Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
- Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
- Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.