Kolumne 26056 prikaza 07. siječnja 2020.

Savršeno prhka orahnjača - za svaku priliku

Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Orahnjača je oduvijek bila jedna od mojih omiljenih slastica. Ali naravno, isključivo u verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta.

Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Tek sam ju nedavno počela sama pripremati jer je ona oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom.

No znate što? To uopće nije istina. Ne kažem da bakina orahnjača nema poseban šarm, no ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran.

Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Sweet 'n' Salty by Matea

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 grama maslaca ili svinjske masti
  • 400 grama oštrog brašna
  • 60 grama šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 prašak za pecivo
  • korica od jednog limuna

Priprema: 

  1. Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
  2. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
  3. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.

 

Možda vas zanima... Duplo čokoladni cupcakes za najveće ljubitelje slastica Kolumne

 
Za nadjev:

  • 300 grama mljevenih oraha
  • 250 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 bjelanjka
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma

Priprema:

  1. Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
  2. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
  3. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.

Za premaz:

  • 50 grama otopljenog maslaca

Za posip:

  • šećer u prahu

 

Možda vas zanima... Američki klasik –  jesenska pita s butternut tikvom Kolumne

 
Priprema:

  1. Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
  2. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
  3. Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  4. Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
  5. Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
  6. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
  7. Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.