Orahnjača je oduvijek bila jedna od mojih omiljenih slastica. Ali naravno, isključivo u verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta...
Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Tek sam ju nedavno počela sama pripremati jer je ona oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom.
No znate što? To uopće nije istina. Ne kažem da bakina orahnjača nema poseban šarm, no ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran.
Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Savršena orahnjača - prhka i sočna, s bogatim nadjevom
foto: Sweet 'n' Salty by Matea
Ne gasi ekran dok kuham
Prhka orahnjača
60 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
200
g
Oštro brašno
400
g
Šećer
60
g
Žumanjak
2
kom
Kiselo vrhnje
200
ml
Prašak za pecivo
1
kom
Limunova korica
1
kom
Orasi
300
g
Šećer
250
g
Vanilin šećer
1
kom
Bjelanjak
2
kom
Mlijeko
100
ml
Rum
2
žlica
Maslac
50
g
Šećer u prahu
Postupak
Omekšali maslac ili svinjsku mast, koja je odlična zamjena, miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Tijesto razdijeliti na 3 jednaka dijela.
Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.