Svi znamo da čokolada i lješnjaci savršeno idu skupa. Donosim vam još jedan oblik ove slastičarske ljubavi. Dekadentna krema koju je vrlo jednostavno i brzo napraviti, spojila se sa mirisnim prženim lješnjacima. Savršeni desert nakon laganog proljetnog ručka.
Prhko tijesto (tarleti)
Sastojci:
130 g maslaca
100 g šećera
Sol
1 jaje
250 g brašna
Priprema:
1. Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom i soli dok ne postane kremast. Dodajte jaje i na kraju brašno. Miješajte samo dok se svi sastojci ne spoje.
2. Izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu te izrezujte okrugle oblike sa kalupom. Potisnite tijesto u kalupe za tartlete da dobijete lijepi valoviti rub. Ostavite u hladnjaku oko 1 h te zatim pecite na 160 °C 15 min.
Ganache krema
Sastojci:
100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
150 g prženih cijelih lješnjaka
Priprema:
1. Zagrijte slatko vrhnje gotovo do vrenja te njime prelijte sitno nasjeckanu čokoladu. Ostavite 2 min da odstoji te dobro izradite pjenjačom.
2. Ovako toplu kremu ulijte u kalupe te pospite sa prženim lješnjacima. Ukrasite dodatno sa kakaom ili čokoladom.
Savjet: Ovo tijesto prigodno je za sve tartlete. Puniti ih možete kremama ili voćem po želji. Pripremiti ga možete i dan ranije.