Kolumne 19. prosinca 2016.

Top 5 stvari koje treba znati o chili papričicama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
UPOZORENJE: Čitanjem teksta u nastavku mogli biste naučiti nekolicinu stvari s kojima možete biti pametni pred prijateljima ili zadiviti žene u birtiji. Ali prije svega ćete biti na putu da postanete pravi ljutoman.

Zašto su chili papričice ljute?

Odgovor se jasno nameće – papričice su ljute zato da bismo mi mogli uživati u njima i to je prava istina. Druga priča u koju ne vjerujem je da je to djelo evolucije. Naime, chili papričice su razvile ljutinu kako bi se obranile od sisavaca (koji su ih željeli konzumirati) jer sjemenke propadnu u njihovim želucima, a papričicama je cilj razmnožavanje. Pošto na kapsaicin reagiraju samo sisavci, ptice ih i dalje mogu jesti i raznositi sjeme koje ne probave nego iz njih rastu nove papričice. Papričice nisu računale na to da će se nekome svidjeti osjećaj žarenja u ustima.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Što daje ljutinu chili papričicama?

Chili papričice su ljute zbog kapsaicina, spoja koji se prirodno pojavljuje u njima. Kapsaicin se vezanjem za receptore u koži manifestira kao osjećaj pečenja ili žarenja koji nam je svima jako dobro poznat. Bitna stvar za naglasiti je da kapsaicin ne izaziva oštećenje tkiva nego ga samo nadražuje. Zbog toga se ne može dogoditi da vam napravi rupu na želucu ili jeziku kao što se znalo pisati u medijima.
FUN FACT: Pepper sprejevi sadrže kapsaicin, komercijalni su rangirani između 2.000.000 i 3.000.000 SHU, a vojni oko 5.000.000 SHU.

Što je taj SHU tj. kako se mjeri ljutina chili papričica?

Wilbur Lincoln Scoville je bio pravi ljutoman. Kažu i da je bio i farmaceut, ali to je manje bitno. On je osmislio način za mjerenje ljutine u papričicama i prvi ga je standardizirao. Od tada se mjerna jedinica ljutine zove Scoville. Pošto je mjerenje standardizirao početkom 20. stoljeća kada još nije bilo fensi digitalnih uređaja za mjerenje - njegova mjerenja bila su organoleptička.

Da pojednostavim - bilo je pet tipova koji su razmočili papričicu u alkoholu i razrjeđivali vodom sve dok se ljutina više nije osjetila. Nakon toga su izmjerili s koliko vode su otopinu razrijedili i na taj način dobili ljutinu u Scovilleovim jedinicama. Bilo ih je petero jer ljudski jezik nije najprecizniji instrument pa su time smanjili vjerojatnost pogreške.
Danas su mjerenja ljutine daleko manje zabavna jer se rade u fensi labosu na HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) uređaju. Good old times…

P.S. SHU znači Scoville Heat Unit. Kad naletite negdje na pojam „SHU“, morate obavezno objasniti svima što to znači.

 

Koji je najljući dio chili papričice?

Ne, nisu sjemenke, ako ste odgovorili bez da ste pročitali. Sjemenke zapravo uopće nemaju ljutinu. Najveća ljutina se nalazi u bijeloj opni na kojoj se sjemenke drže. Zbog toga uvriježeno mišljenje da treba izvaditi sjemenke da bi papričica bila manje ljuta jer se vađenjem sjemenki izvadi i veći dio te bijele opne.
FUN FACT: Papričice su najmanje ljute pri dnu. Čak ni najljuća papričica na svijetu nije jako ljuta ako joj pojedete repić.

Koliko sorti chili papričica postoji?

Na svijetu postoji preko 50.000 poznatih sorti chili papričica, ali postoji i nebrojeno mnogo hibrida između poznatih sorti. Papričice se dijele u 5 osnovnih rodova: Capsicumannuum, Capsicumbaccatum, Capsicumchinense, Capsicumpubescens, Capsicumfrutescens. Ne morate zapamtiti svih pet, ali bi bilo kul da barem znate da ih ima 5.
FUN FACT: Rod Capsicumchinense je dobio ime jer su mislili da papričice iz tog roda potječu iz Kine. To mišljenje je nastalo iz razloga što su se u Europi prvo koristile u kineskoj kuhinji, dok je prava istina da taj rod papričica potječe iz Amerike.

Što će mi se dogoditi ako pojedem naljuću papričicu na svijetu?

Postat ćete super heroj. Naravno, prije toga će vam ispasti zubi, otopiti se zubno meso i vjerojatno ćete trebati mijenjati školjku u WC-u. Dobra strana priče je da ćete se moći hvaliti na šanku kako ste pojeli najljuću papričicu na svijetu. To je jedina dobra strana. Zbilja, jedina...

Ostajte mi ljuti do sljedećeg puta!

XOXO Ljutomangirl

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.