Na radionici "Krušno i mirisno" pripremala sam ukusne varaždinske klipiće, u praznoj i punjenoj verziji sa sirom i šunkom, iako se oni originalno peku prazni. Ovaj recept sam odabrala zato što sam iz tog područja i zato što je to pravi autohtoni recept varaždinskog kraja, a klipići su ujedno izuzetno fini. Za varaždinske klipiće postoji samo jedan, osnovan, recept prema kojem se trebaju pripremati da bi ih se moglo tako nazvati, a vrlo je lagan i svima će uspjeti.
Međutim, kada savladate osnovni recept uvijek možete kombinirati s raznim punjenima i premazima tako da stvorite vama najadražu kombinaciju s ukusnim tijestom. Dobar tek!
Varaždinski klipići
Sastojci:
- 1 kg brašna (500 g glatkog brašna + 500 g oštrog brašna)
- 500 – 600 ml mlijeka
- 200 - 300 ml ulja
- 80 g svježeg di-go kvasca
- 2 žličice šećera
- 2 žličice soli
- 1 – 2 žumanjka za premazivanje
- Kim, sezam, mak ili sol - za posipanje (po želji)
Priprema:
1. Zagrijte mlijeko da bude toplo, ne vruće. Odvojite otprilike 100 ml mlijeka u kojem razmutite kvasac i šećer i ostavite da se diže u toploj kuhinji.
2. Prosijte obje vrste brašna i dodajte sol. Zatim brašnu dodajte dignuti kvasac i lagano pomiješajte. Toj smjesi dodajte ulje, opet lagano pomiješajte pa malo po malo ulijevajte toplo mlijeko i mijesite cijelo vrijeme. Tijesto treba mijesiti da bude mekano i glatko, mora se bez lijepljenja odvajati od posude. Kad zamijesite tijesto, ostavite ga da se diže u posudi na toplom, prekriveno krpom, da udvostruči veličinu.
3. Kad se tijesto diglo, izvadite ga iz posude i od cijelog tijesta uzimajte komadić po komadić da napravite kuglice, tj. hljepčiće. Hljepčića će vam ispasti otprilike 45. Hljepčiće ostavite da se dižu na radnoj površini u kuhinji.
4. Kad su se hljepčići digli, uzimajte jedan po jedan i pokušajte ih valjkom razvaljati u trokutasti oblik. Zatim taj trokut premažite uljem i zarolajte od šireg dijela prema užem dok ne dobijete oblik kiflice. Takve gotove klipiće premažite žumanjkom i pospite po želji.
5. Pecite ih na papiru za pečenje, otprilike 10 minuta na 220°C ili 250°C (ovisi o jačini pećnice, pečeni su kad dobiju zlatno - žutu boju).
Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.