Kolumne 06. kolovoza 2013.

Voćna i povrtna salata s kvinojom

lorenka kvinoja naslovna.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto je u punom jeku pa mi i dalje najviše odgovaraju brza jela zbog kojih ne moram satima stajati uz štednjak. Super zdravu namirnicu kvinoju odlučila sam iskoristiti kao bazu za dvije ljetne salate, odnosno za povrtnu i voćnu verziju.

U povrtnoj salati, uz kvinoju, glavne su uloge odigrale žute mini rajčice i baby špinat, a u voćnoj su se istaknule ribizle, lubenica i jagode. Osim brzinskog kuhanja kvinoje, ove salate zahtijevaju još samo malo sjeckanja i hlađenja. Idealno za ove vrele dane.

Salata od kvinoje i povrća

Sastojci:
Extra djevičansko maslinovo ulje
1 režanj češnjaka (prema želji, može i bez njega)
1 šalica kuhane kvinoje (kuhati prema uputama na pakiranju)
50 g baby špinata
100 g žutih mini rajčica (ili 50 g žutih i 50 g crvenih)
1 mladi luk (narezan na kolutiće)
Sol, svježe mljeveni papar
Svježi peršin, menta i timijan (količina prema želji)
Sok jednog limuna ili limete

Priprema:
U zdjeli pomiješati špinat, kvinoju, mladi luk i rajčice te začiniti maslinovim uljem i sokom od limuna. Posolite i popaprite te dodajte začinsko bilje. Servirati hladno.

Salata od kvinoje i voća

Sastojci:
Extra djevičansko maslinovo ulje
1 šalica kuhane kvinoje
50 g baby špinata
50 g ribizla
50 g lubenice
50 g jagoda
Svježe mljeveni papar (prema želji)
Svježi bosiljak, menta i kopar (prema želji)
Sok jedne do dvije limete

Priprema:
Pomiješati kvinoju s maslinovim uljem i sokom od limete pa popapriti prema želji. Dodati baby špinat, ribizl, kockice jagode i lubenice te svježe rezano začinsko bilje. Pospremiti u hladnjak i servirati ohlađeno.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.