gastro postao
Malo tko nije čuo za bazgu. Listopadna je to biljka koja broji nekih tridesetak vrsta....
Najpoznatija je crna bazga. Odlikuju ju sitni mirisni bijeli cvjetići. Plodovi su bobičasti, crne boje.
Od cvijeta najčešće radimo sirup i čaj, od bobica također sirup i džem. Bobice možemo i susiti a listove pohati.
Na desetke je recepata za poznati sirup od bazginog cvijeta, a ja donosim - svoju verziju.
Za oko 9 litara soka od bazge trebat će vam sljedeće:
Sastojci:
- 40 cvjetova bazge
- 4 kg šećera
- 100 g limunske kiseline
- 1 konzervans
- 500 g limuna
- 5 l vode
Priprema:
- U 5 litara hladne vode potopimo cvjetove bazge, narežemo limun na ploške s korom i ostavimo poklopljeno 24 sata
- Ocijedimo vodu
- Dodamo u vodu šećer, limunsku kiselinu i konzervans
- Miješamo dok se šećer ne otopi
- Ulijemo u boce i čuvamo na tamnom i hladnom mjestu
Danijela možete pratiti na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.