Kolumne 24. svibnja 2016.

Zdravlje i sreća: Domaći sirup od bazge

Bazga
foto: Danijel Živković
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo tko nije čuo za bazgu. Listopadna je to biljka koja broji nekih tridesetak vrsta....

Najpoznatija je crna bazga. Odlikuju ju sitni mirisni bijeli cvjetići. Plodovi su bobičasti, crne boje.

Od cvijeta najčešće radimo sirup i čaj, od bobica također sirup i džem. Bobice možemo i susiti a listove pohati.

Na desetke je recepata za poznati sirup od bazginog cvijeta, a ja donosim - svoju verziju.

Bazga | Author: Danijel Živković foto: Danijel Živković

Za oko 9 litara soka od bazge trebat će vam sljedeće:

Sastojci: 

  • 40 cvjetova bazge
  • 4 kg šećera
  • 100 g limunske kiseline
  • 1 konzervans
  • 500 g limuna
  • 5 l vode

Priprema: 

  1. U 5 litara hladne vode potopimo cvjetove bazge, narežemo limun na ploške s korom i ostavimo poklopljeno 24 sata
  2. Ocijedimo vodu
  3. Dodamo u vodu šećer, limunsku kiselinu i konzervans
  4. Miješamo dok se šećer ne otopi
  5. Ulijemo u boce i čuvamo na tamnom i hladnom mjestu

Danijela možete pratiti  na facebook stranici i blogu Kuhanje je lako.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.