13. svibnja 2016.

"Mali plac s Tavana" i "Stoliću – prostri se!" stižu na Gornji grad

Mali plac
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U okviru umjetničkog projekta Muzeja prekinutih veza pod nazivom Gornji grad: Mijene srca, u nedjelju 15. svibnja na zagrebačkom Gornjem gradu gostovat će dva zanimljiva gastro projekta - Mali plac s Tavana i Stoliću - prostri se!.

Mali plac s Tavana posebno će se za Mijene srca spustiti na Vranicanijevu poljanu koju će na jedan dan pretvoriti u mjesto susreta, druženja, kušanja i razmjene organske hrane, ljudskosti i kreativnosti. Zdrava nabavka s pogledom na grad moći će se obaviti između 10 i 17 sati, a posjetitelje će na Gornjem gradu dočekati mali proizvođači lokalne i organske hrane iz raznih regija Hrvatske.

Na popisu mnogobrojnih organskih namirnica koje će biti moguće kušati i kupiti na Vranicanijevoj poljani su, među ostalim, zeleno povrće s eko imanja, šparoge, jagode, crni češnjak, kravlji i kozji sir, sok od aronije, ghee maslac i gheekiriki, eko med, domaća vegeta, maslinovo ulje, indijski specijaliteti, veganski kolači, junački maslac, sadnice, domaća ashwaganda, marmelada od mandarina, tofu i sejtan.

Mali plac | Author: Promo foto: Promo

Također, na četiri tajne lokacije prostrijet će se četiri malena stola za dvoje za koje će Irina Ban i Bistro Fajn pripremiti četiri tradicionalna zagrebačka jela na moderan način. Javljanjem u poseban radijski program gornjogradski prolaznici imat će priliku osvojiti po jedan stolić u 13:00, 14:30, 16:00 i 17:30 sati. Na svakoj lokaciji servirat će se jedno jelo, a ekipa Bistroa Fajn kuhat će Patkicu (Fajn)slatkicu s pečenom ciklom i orzom, (F)ajngemahtec, Štrudel na Fajn kremi i Fajn-štrukle s uresom celera.

Naravno, uz fajn jela ići će i fajn vina. Nagradu će moći osvojiti svi slušatelji Radija koji je tu prije radio koji će se u sklopu projekta ekskluzivno taj dan emitirati na području Gornjeg grada na frekvenciji 93.9Mhz, obilježavajući time 90. obljetnicu postojanja Hrvatskog radija. Mijene srca predstavit će i niz kreativnih radionica i intervencija koje će evocirati sjećanja vezana uz prostore Gornjeg grada te ih dovesti u odnos prošlost i sadašnjost. Mapiranjem intimnih priča i doživljaja podsjetit će da je Gornji grad mnogo više od turističke atrakcije ili političkog središta.

Svi su pozvani da ovu nedjelju sudjeluju u obnavljanju veze Zagrepčana i srcolikog centra Zagreba, da obave (Mali) plac, prošeću s Baricom koja će im otkriti velike gornjogradske tajne, razmijene sjećanje za cvijeće u Sjećarnici postavljenoj kao hommage Floraartu održanom prvi put upravo na Gornjem gradu 1966. godine, pogledaju izložbu Zvučne slike Marije Braut kojom će se rekonstruirati duh prošlosti Gornjeg grada iz vremena kada su ulice bile pune i kada se živjelo boemski, doznaju o čemu bi razgovarali Krleža i Matoš da su se ikada sreli, ali i povežu se s drugima tlakom, brzinom otkucaja srca ili nekom trećom mjerom iznenađenja u sklopu akcije Social Muscle Club

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.