Punjeno povrće možete poslužiti kao predjelo ili glavno jelo. Tikvice, papriku, luk ili šampinjone punite s povrćem, sirom, jajima, slaninom ili mesom te uživajte u aromi i okusima.
Prijedlog za punjeni luk
Sastojci:
- 5 glavica luka
- 5 ploški pancete
- Ružmarin
- Žličica češnjaka u prahu
- 3 žlice maslinova ulja
- 80 g parmezana
- 1 dcl kiselog vrhnja
- Sol, papar, majčina sušica
- 2 ukiseljene lučice
Priprema:
1. Luk očistite od ljuske i stavite kuhati glavice. Kad voda zavrije, kuhajte ga 10-ak minuta. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se malo ohladi.
2. Nožem odrežite vrhove. Sredinu izdubite pazeći da vrhovi ostanu neoštećeni. Omotajte svaku glavicu ploškom pancete, učvrstite čačkalicama i složite u lim obložen papirom za pečenje.
3. Nasjeckajte ukiseljene lučice, unutrašnost i vrhove luka. Zagrijte u dubljoj tavi malo ulja i prepržite sjeckani luk 2-3 minute.
4. Maknite s vatre. Umiješajte lučice, kiselo vrhnje, majčinu dušicu, sol i papar.
5. Smjesom nadjenite svaku glavicu luka. Pospite ih ribanim parmezanom i položite preko svake grančicu ružmarina. Pecite ih 20-ak minuta na 200°C.