02. travnja 2015.

Ovo su mladi kuhari za koje ćete sigurno još čuti

mladi kuhari
1/15
foto: Osobni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Goran, Tomislav i Dragoslav znaju da je njihova profesija u stalnom pokretu stoga svima savjetuju stalne edukacije i praćenje svjetskih trendova.

Iako danas sigurno koračaju svaki svojim kulinarskim putem i traže mjesto na gastronomskoj sceni kroz različite profesionalne kuhinje, Gorana Goluba, Tomislava Primorca i Dragoslava Bjelajca povezuje jednaka strast i ljubav prema kuhanju te želja za učenjem i napredovanjem u poslu koji im predstavlja ogromno zadovoljstvo i jedinu zamislivu budućnost. Mlade kulinarske nade spaja i jedna crtica iz životopisa, a to je školovanje u kulinarskom institutu Kul In iz Siska te odrađena praksa u renomiranoj talijanskoj školi ALMA-i. Brojne poteškoće na koje su naišli na početku karijere uspješno su preskočili,a zbog načina na koji pričaju o svom poslu sigurni smo da će ovaj mladi trio u budućnosti imati značajnu ulogu u kreiranju gastronomije u Hrvatskoj.

Goran Golub iskustvo skuplja kao slastičar u restoranu Ristorante Caffe Garibaldi u Vicenci, a kako kaže gastronomija ga je zanimala još od malih nogu. Nakon srednje škole za kuhare i dodatnih edukacija Goran se već može pohvaliti s radom u talijanskim i danskim restoranima koji su definitivno potvrdili njegov izbor karijere i profesionalni put. "Kada sam upisao Kul In počeo sam u praksi otkrivati tajne internacionalne kuhinje, a po nastavku programa u Italiji imao sam prilike raditi s vrhunskim chefovima koji su zaljubljeni u svoj posao i to su prenijeli na mene" - prisjeća se Goran koji kaže kako je tada osjetio pravu važnost posla za koji se opredijelio.

Slična priča, samo sa zagrebačkom adresom u restoranu Mano je i ona Tomislava Primorca koji kaže kako su i nakon dobre edukacije u raznim školskim kuhinjama počeci u profesionalnoj kuhinji uvijek teški i nezamislivi bez konstantnog učenja, napornog rada i upornosti. "Kada uđete u profesionalne vode teško se priviknuti na ambijent, brzinu, stres i adrenalin, ali sve je lakše kada shvatite da možete neograničeno biti kreativni poput pravog umjetnika. Na kraju se priviknete i na taj neizostavni adrenalin u ovom poslu pa poslije duge smjene odlazim kući mrtav umoran, ali jako sretan i s osmijehom na licu." - priča Tomislav koji kaže kako je u njegovoj branši najvažnija strast pa savjetuje svima koji je nemaju da i ne pokušavaju ući u profesionalnu kuhinju. "Strast, inspiracija, želja za znanjem te dovoljno upornosti i sigurno ćeš ostvariti svoje snove."

Dragoslav Bjelajac već se može pohvaliti pozicijom šefa kuhinje u restoranu Rosignola Valbandon koji se nalazi pokraj Pule. Iako bez pravog profesionalnog iskustva Dragoslav se nakon Kul Ina brzo probio do željene pozicije zahvaljujući svom otvorenom karakteru i želji da sva znanja koja je upijao obogati i primjeni jednog dana u svojoj kuhinji. "Mislim da ne treba imati nikakvih predrasuda prema hrani, sve treba probati, a mlađim kolegama bi savjetovao da budu uporni i slušaju što ih drugi savjetuju, da budu znatiželjni i da se ne boje reći ne znam te pokaži mi. Definitivno trebaju biti otvoreni prema novim iskustvima i znanjima." - savjetuje Dragoslav kojem ogovara brzi ritam kuhinje u kojem se nakon uspješne večere nađe i vremena za pohvalu od strane gostiju.

Goran, Tomislav i Dragoslav znaju da je njihova profesija u stalnom pokretu stoga svima savjetuju stalne edukacije i praćenje svjetskih trendova jer kako kaže naš sugovornik Goran njihova je zadaća postaviti domaću gastronomiju na noge i uz bok svjetskoj, što njemu predstavlja prekrasan izazov. "Volio bi da budući mladi kuhari imaju to na pameti kada počnu raditi, jer u kuhinji je samo nebo granica." - zaključuje Goran.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.