Jednako tako možete isprobati i kombinaciju džemova ili mljevenih oraha, pasiranih jabuka i bundeva. Tijesto za ovo pecivo bogato je i izdašno, a uz razne dodatke i aromatično. Šećer izmiješajte zajedno s masnoćom u glatku kremastu smjesu pa dodajte jaja ili žumanjke.
Pripremljenu smjesu izmiješajte s brašnom, kvascom i toplim mlijekom. Stavljate li u tijesto s kvascem sušeno voće; grožđice, orahe, ušećerene korice naranče i limuna, umiješajte što je moguće brže u do kraja obrađeno i dignuto tijesto, jer bi od sušenog voća moglo posivjeti. Kad umiješate ove aromatične dodatke, neka se tijesto još jednom digne. Ostavite neka mu se volumen udovstruči dva puta; prvi puta kad umijesite tijesto, te opet kad ga nadjenete i oblikujete pužiće.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik, ne previše tanko i ravnomjerno premažite namazom. Ne štedite nadjev, jer se tijekom pečenja peciva isuše. Zamotajte premazano tijesto u roladu, počevši od dulje stranice pravokutnika. Narežite tijesto na ploške, ne deblje od 3 cm i poslažite ih u namašćenu posudu, s premazanom stranom prema gore. Pri pečenju će se pužići zalijepiti, ali kad se malo ohlade, vrlo jednostavno se odvajaju jedan od drugoga. Želite li lijepši izgled, narenazne ploške možete slagati u kalup za muffine.
Prije pečenja, možete ih premazati i umućenim jajetom za ljepši izgled. Dodatnu privlačnost i mekoću pužićima daje preljev. Često se radi od kremastog sira i šećera u prahu, te aromatizira vanilijom, citrusom i likerima. Možete upotrijebiti kiselo ili slatko vrhnje koje umutite sa šećerom u prahu, ili ga pomiješajte s mlijekom. Pužiće zalijte dok su još vrući, jer će tada tijesto najbolje upiti tekućinu i dodatno omekšati. Prelijte i vratite na nekoliko minuta u ugašenu i toplu pećnicu. Biti će pomalo ljepljivi, a ako to želite izbjeći, prelijte ih samo otopljenim maslacem i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.