29. lipnja 2016.

Moćna grčka musaka

musaka
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Musaka na grčki način toliko je moćna da će vas sama zvati na još. Upustite se u pripremu i uživajte u novim okusima već poznatog jela.

Grčka musaka, za razliku od klasične za koju nam je potreban samo krumpir, kombinira patlidžane, tikvice i krumpir. Kolutovi povrća daju zanimljive okuse i teksture ovom poznatom jelu, a pirjano mljeveno meso ga upotpunjuje. Začinite musaku začinima po želji i ne zaboravite dobro posipati parmezanom. Neka se rasteže, topi i zove vas na još.

Sastojci:

  • 500 g mljevene janjetine ili junetine
  • 500 g krumpira
  • 500 g patlidžana
  • 500 g tikvica
  • 500 g rajčica
  • 150 mL crnog vina
  • 1 glavica luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice naribanog parmezana
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 ½ žličica sušenog timijana
  • ½ žličice cimeta
  • Sol i papar

ZA BEŠAMEL UMAK:

  • 100 g maslaca
  • 100 g oštrog brašna
  • 800 mL mlijeka
  • Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na temperaturu od 200°C.
  2. Narežite krumpir na ploške debljine 5 mm, pomiješajte ga sa 1 žlicom maslinovog ulja, ½ žličice timijana, soli i paprom.
  3. Stavite ga u nauljenu posudu za pečenje – dimenzija otprilike 20×30 cm, i pecite 20 minuta u pećnici.
  4. Narežite patlidžane također na ploške debljine 5 mm te ih pomiješajte sa 1 žlicom maslinovog ulja, ½ žličice timijana, soli i paprom.
  5. Kada se krumpir pekao 20 minuta u pećnici, izvadite ga i povrh sloja krumpira stavite sloj patlidžana.
  6. Opet pecite 20 minuta.
  7. Poput krumpira i patlidžana, i tikvice narežite na ploške debljine 5 mm, obložite 1 žlicom maslinovog ulja i začinite s ½ žličice timijana te soli i paprom prema ukusu.
  8. Kolutiće tikvica rasporedite povrh zapečenih patlidžana i pecite daljnjih 20 minuta.
  9. Nasjeckajte luk i popržite ga na umjerenoj vatri na 1 žlici maslinovog ulja dok ne omekša.
  10. Zatim mu dodajte usitnjeni češnjak, a vrlo brzo i koncentrat rajčice pa mljeveno meso.
  11. Tijekom termičke obrade začinite cimetom, soli i paprom te često miješajte meso.
  12. Kada većina tekućine koju je otpustilo meso, ispari, pridružite mu vino, a kada se ono reducira, dodajte svježe rajčice nasjeckane na kockice.
  13. Nastavite s termičkom obradom mesa daljnjih 15-20 minuta.
  14. Za bešamel umak, rastopite maslac u loncu pa mu dodajte brašno i popržite ga dok ne poprimi žućkastu boju.
  15. Neprestano miješajući pjenjačom, malo po malo dodavajte mlijeko i kuhajte dok umak ne počne kipjeti.
  16. Bešamel naposljetku začinite muškatnim oraščićem.
  17. Iznad soja pečenog povrća rasporedite sloj mesnog umaka, a prekrijte ga slojem bešamela.
  18. Vrh posipajte ribanim parmezanom pa musaku petice u pećnici oko 30 minuta, dok joj površina ne poprimi smećkastu boju. 

​Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.