gastro postao
Musaka na grčki način toliko je moćna da će vas sama zvati na još. Upustite se u pripremu i uživajte u novim okusima već poznatog jela.
Grčka musaka, za razliku od klasične za koju nam je potreban samo krumpir, kombinira patlidžane, tikvice i krumpir. Kolutovi povrća daju zanimljive okuse i teksture ovom poznatom jelu, a pirjano mljeveno meso ga upotpunjuje. Začinite musaku začinima po želji i ne zaboravite dobro posipati parmezanom. Neka se rasteže, topi i zove vas na još.
Sastojci:
- 500 g mljevene janjetine ili junetine
- 500 g krumpira
- 500 g patlidžana
- 500 g tikvica
- 500 g rajčica
- 150 mL crnog vina
- 1 glavica luka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice naribanog parmezana
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 ½ žličica sušenog timijana
- ½ žličice cimeta
- Sol i papar
ZA BEŠAMEL UMAK:
- 100 g maslaca
- 100 g oštrog brašna
- 800 mL mlijeka
- Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
- Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na temperaturu od 200°C.
- Narežite krumpir na ploške debljine 5 mm, pomiješajte ga sa 1 žlicom maslinovog ulja, ½ žličice timijana, soli i paprom.
- Stavite ga u nauljenu posudu za pečenje – dimenzija otprilike 20×30 cm, i pecite 20 minuta u pećnici.
- Narežite patlidžane također na ploške debljine 5 mm te ih pomiješajte sa 1 žlicom maslinovog ulja, ½ žličice timijana, soli i paprom.
- Kada se krumpir pekao 20 minuta u pećnici, izvadite ga i povrh sloja krumpira stavite sloj patlidžana.
- Opet pecite 20 minuta.
- Poput krumpira i patlidžana, i tikvice narežite na ploške debljine 5 mm, obložite 1 žlicom maslinovog ulja i začinite s ½ žličice timijana te soli i paprom prema ukusu.
- Kolutiće tikvica rasporedite povrh zapečenih patlidžana i pecite daljnjih 20 minuta.
- Nasjeckajte luk i popržite ga na umjerenoj vatri na 1 žlici maslinovog ulja dok ne omekša.
- Zatim mu dodajte usitnjeni češnjak, a vrlo brzo i koncentrat rajčice pa mljeveno meso.
- Tijekom termičke obrade začinite cimetom, soli i paprom te često miješajte meso.
- Kada većina tekućine koju je otpustilo meso, ispari, pridružite mu vino, a kada se ono reducira, dodajte svježe rajčice nasjeckane na kockice.
- Nastavite s termičkom obradom mesa daljnjih 15-20 minuta.
- Za bešamel umak, rastopite maslac u loncu pa mu dodajte brašno i popržite ga dok ne poprimi žućkastu boju.
- Neprestano miješajući pjenjačom, malo po malo dodavajte mlijeko i kuhajte dok umak ne počne kipjeti.
- Bešamel naposljetku začinite muškatnim oraščićem.
- Iznad soja pečenog povrća rasporedite sloj mesnog umaka, a prekrijte ga slojem bešamela.
- Vrh posipajte ribanim parmezanom pa musaku petice u pećnici oko 30 minuta, dok joj površina ne poprimi smećkastu boju.
Dobar tek!