Jedan od zaštitnih jela balkanske kuhinje svakako je mućkalica, originalno leskovačka, a odličan spoj mesa i povrća. Riječ je o svinjskom mesu, komadu vrata s masnoćom ili plećki, ovisno o željama. Ukoliko nemate roštilj, pečenje na tavi jednako je dobra opcija. Nakon što pripremite meso i povrće, "mućkajte" sve u loncu na jakoj vatri dok ne postane kompaktno, a ni u kojem slučaju nemojte zaboraviti dodati ljutu papričicu. Ukoliko želite, mućkalicu zapecite u pećnici. Originalna leskovačka mućkalica služi se topla uz tanku pogaču,
Prema receptu restorana Batak grill za neodoljivu mućkalicu potrebno vam je:
- komad svinjske plećke
- crveni luk
- crvena paprika
- rajčica
Meso koje prethodno mariniramo po želji stavimo na tavu i pečemo oko 20 minuta pazeći da se ne prepeče. Paralelno dinstate luk i papriku na tavi, a nakon dinstanja dodajte meso, začine po želji i pasiranu rajčicu dok se sve ne objedini. Pogledajte u videu kakvu nam je mućkalicu pripremilo osoblje restorana Batak grill.