19. svibnja 2016.

Mala škola kuhanja krumpira

Krumpir
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni škrobasti prilog svakom jelu, savršeno funkcionira i kao zasebno jelo!

Krumpir kao namirnicu nema potrebe posebno predstavljati jer danas je on jedna od najraširenijih namirnica. U svom sastavu krumpir sadrži najviše vode i to oko 80 posto. Ostatak otpada na ugljikohidrate (škrob), prehrambena vlakna, kalij i druge minerale te neke vitamine poput vitamina C. Jedan srednje veliki krumpir sadrži oko 150 kalorija. Iako je njegova uloga na tanjuru sporedna bez njega bi mnoga jela bila nezamisliva.

Provjeravate li udio škroba u krumpirima?

krumpir_skuhani.jpg | Author:

Postoje brojne vrste krumpira u svijetu, kao i načina njegove pripreme. Većina nas razlikuje tek bijeli i crveni krumpir, međutim u kulinarstvu je vrlo važna vrsta krumpira točnije sadržaj škroba u krumpiru. Vrste krumpira mogli bismo podijeliti na krumpire bogate škrobom i one s nižim udjelom škroba. Škrobasti krumpir idealan je za pripremu pirea, za pečenje u pećnici i prženje u ulju. S druge strane, škrobasti krumpir ne zadržava svoj oblik tijekom kuhanja stoga nije idealan za krumpir salate i složence. Prerezivanjem krumpira možemo provjeriti radi li se o škrobastom ili "voštanom" krumpiru. Krumpir koji se zalijepi za nož prilikom rezanja i ispusti bijeli film odnosno pjenicu dokaz je visokog udjela škroba. Postoje i tzv. višenamjenski krumpiri sa srednjim udjelom škroba od kojih možemo raditi sve vrste jela s krumpirima pa je takve krumpire najbolje imati kod kuće na zalihi.

Krumpir kao glavno jelo

Osim uz pečenja, umake, variva od krumpira možemo raditi čak i kolače. Sparimo li krumpir uz jaja, komadiće pancete, gljive, pršut, sir ili grah dobit ćemo konkretno i izdašno glavno jelo. U nastavku pogledajte nekoliko prijedloga kako pripremiti krumpir, a prije pripreme provjerite koja je vrsta krumpira pogodnija za željeno jelo - škrobasta ili voštana.

Krumpir sa začinskim biljem

Punjeni pečeni krumpir

Njemačka krumpir salata

Zapečeni krumpir s pancetom i gljivama

Punjeni krumpir s pršutom

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.