06. rujna 2016.

Najava sjajnih vinskih fešti u Buju i Jastrebarskom!

Vinske fešte
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna rujanska vinska fešta i najpoznatija manifestacija jaskanskog kraja ove će se godine održati od 8. do 11. rujna, a 111. Dani grožđa u Bujama - od 16.09. do 18.09.

Dani grožđa

Smatra se da je prva fešta počela kad je i izgrađen najstariji vinski podrum u Bujama, davne 1905. godine. U svojim počecima, fešta je tek simbolično označavala početak berbe grožđa, dok je danas to velika proslava sa šarolikim programom. Na ovogodišnjoj proslavi veliko iznenađenje je Zabranjeno pušenje, koji nakon godinu dana ponovo gostuju u Istri, ali zabavu će začiniti i domaći bendovi i izvođači, Miss Hrvatske Angelica Zacchigna & Bernard Udovičić, Tara & Timetravelers i The Night Express band i ostali, a po prvi puta proslavi se prodružuje i Istria folk fest, međunarodni festival folklora.

Vinske fešte | Author: Promo foto: Promo

Obilazak najstarijih konoba i kantina u Bujama i ove godine se održava na početku programa proslave. Neće izostati ni gaženje grožđa na Bakhovom dvoru kroz zanimljivi prikaz umjetničkim nastupom i show točkom spuštanja “vinske mušice” na sajli sa zgrade u Bujama. Posjetitelji će moći kušati i domaće proizvode na sajmu s 30-ak proizvođača iz Hrvatske, Slovenije i Italije i vina vinara s područja Buja. Ne propustite tombolu s mogućim dobitkom od 20.000 kuna, a možete i pomoći humanitarnom kupnjom krostate, torte pripremljene od 2016 bobica grožđa, prikupljeni prihod namijenjen je bujskom Centru za inkluziju i podršku zajednici te posebnom odjelu OŠ Mate Balota iz Buja.

Organizatori su omogućili i besplatni prijevoz autobusima iz Umaga, Petrovije, Juricana te Novigrada i Brtonigle. Vidimo se u Bujama na Danima grožđa, pratite sve infomacije o proslavi na Facebook stranici Dani grožđa Buje / Festa dell'uva Buie.

Vinske fešte | Author: Promo foto: Promo

Jaska najavila feštu za pamćenje

Tradicionalna rujanska vinska fešta i najpoznatija manifestacija jaskanskog kraja ove će se godine održati od 8. do 11. rujna.

„Izuzetno mi je drago što konferenciju za novinare održavamo baš ovdje u Šumskom dvoru kojeg je još davno, u 17. stoljeću, grof Erdödy sagradio s namjerom da ovdje uživa u senzacionalnom pogledu, vinu, hrani i dobrom društvu, čiji primjer danas slijedimo i mi. Ukratko, uz odličnu glazbu i zabavu za sve uzraste, vrhunska vina, domaću hranu i prijateljsko druženje, od 8. do 11. rujna svi putevi vode u Jasku. Dobro nam došli!“, rekao je ovom prilikom domaćin Jaskanskih vinskih svečanosti, gradonačelnik Zvonimir Novosel te pozvao javnost u Jastrebarsko na poznatu tradicionalnu vinsku manifestaciju.

Direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg, upoznala je prisutne o važnosti održavanja Jaskanskih vinskih svečanosti, kao i s programom događanja, a istima je predstavljen i domaćin konferencije za novinare, jaskanski vinar Franjo Kolarić, koji je rekao: ''Održavanje Jaskanskih vinskih svečanosti vrlo je važno zbog promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva, vrijednih obrtnika te turističkih i gospodarskih potencijala prepoznatih ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini.''

Tako ovog rujna na jaskanskom Sajmištu sve posjetitelje očekuje najveselija atmosfera uz bogatu gastronomsku ponudu koja uključuje prezentaciju i degustaciju najboljih vina poznatih jaskanskih vinara. Ceremonija otvaranja započet će, u četvrtak 8. rujna u 18 sati, tradicionalnom povorkom iz predivnog perivoja dvorca Erdödy prema šatoru na jaskanskom sajmištu gdje će u 19 sati biti svečano otvorene 25. po redu Jaskanske vinske svečanosti, a ujedno će biti otvorena i Obrtničko turistička izložba, koju je ovom prilikom najavio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipe Bučar:

Vinske fešte | Author: Promo foto: Promo

''U sklopu Izložbe posjetitelji će imati prilike kupiti razne suvenire i probati tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode vrijednih jaskanskih proizvođača i OPG-ovaca. Osim toga, Udruženje obrtnika ove godine organizira humanitarnu akciju ''Obrtnici za obrtnika''. Obrtnici slastičari će izraditi četiri vrste štrudle; od sira, od grožđa, jabuka i šljiva koja će se dijeliti svim posjetiteljima, a sredstva prikupljena kao dobrovoljni prilog uručit će se jednom obrtniku koji zbog bolesti već neko vrijeme ne može raditi.''

Za vrhunsku zabavu već prvog dana pobrinut će se Gazde, a uz bogat kulturno umjetnički program i razne sadržaje kroz četiri dana Svečanosti, u petak se očekuje nastup Dražena Zečića, Danijele Martinović u subotu, a Jasmin Stavros i Barabe ''zaključat'' će šator u nedjelju, 11. rujna. Nadalje, nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja, za koje će se pod šatorom pobrinuti Music Attack i DJ Baggio čiji će glazbeni repertoar zasigurno zadovoljiti svačiji ukus. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.