Najave 26. travnja 2024.

Amerikanci guštaju u finim pecivima iz Hrvatske!

kroštula, pan pek
Vrhunska peciva iz Kroštule i Pan-peka prvi će kušati zaposlenici Njujorške burze i Sveučilišta Harvard
foto: Press
Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju! Više od 300.000 sourdough peciva dnevno putuje u Ameriku

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300.000 sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije 2 mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Spajanje nespojivog - tajna uspjeha

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!”, ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

 Čak više od 300.000 zamrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Žele sourdough učiniti dostupnijim

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt.

Njega smo našli u Pan-peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!”, otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Posebna tehnika izrade peciva

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artizanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili spontana sourdough fermentacija.

“Zahvaljujući toj tehnici tijesto fermentira isključivo uz pomoć bakterija koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!”, dodaje Karlo Vulin.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Višemjesečna priprema

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!”, otkriva Sandra Vojković i dodaje:

“Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom.

Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha - potpuno automatizirane proizvodnje 'sourdough' pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”, zaključuje Sandra Vojković.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Više od 2 mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan - pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Peciva dostupna i domaćim kupcima

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!”, zaključila je Sandra Vojković.

kroštula, pan pek | Author: Press Hrvatski brendovi Pan-pek i Kroštula razvili pekarsku revoluciju foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.