Najave Zagreb Chill&Grill festival 28.4. - 1.5. / Bundek 28. travnja 2017.

Ante Martić: Spremam smokey BBQ burger s viskijem!

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Finalist MasterChefa, sjajan poznavatelj svakojakih kuhinja i totalni obožavatelj jela s grilla, popularni Ante Martić, jedan je od poznatih hrvatskih kuhara koji će svoje znanje predstaviti posjetiteljima na predstojećem festivalu Zagreb Chill&Grill presented by Coca-Cola!

Poštovani Ante, odmah u glavu - što ćete nam finoga spremati na festivalu?
Na festivalu ću spremati jedan od svojih autorskih burgera, smokey BBQ burger s domaćim BBQ sosom začinjenim Jack Daniel's whiskeyem, smislit ćemo i neke priloge, ali ono što je najvažnije su dobro meso i dobro pecivo, te naravno, umak!

Možda vas zanima... Detaljan program Zagreb Chill&Grilla! Najave

Smatrate li da hrvatskoj treba više ovakvih festivala hrane i piva?
Cijela Hrvatska, a naročito Zagreb, eksplodirali su u kulinarskom i pivarskom smislu. Sve je teže prevariti nas lošom hranom dobrog PR-a ili jeftinoćom i velikim porcijama loše hrane. Ovakvi festivali i njihova velika posjećenost dokaz su da se trud kulinara, foodieja i pivskih afficionada širom lijepe naše isplatio. Rezultat je hiperprodukcija, ali i drastičan porast u kvaliteti hrane s jedne, a i u poznavanju hrane od strane jelaca, s druge strane. Hrvatska bi, kao turistička zemlja smještena u vrlo zanimljivom kulinarskom podneblju, trebala biti meka i hub hrane u regiji i Europi. Dugujemo to sebi, ali i turistima koji nezaustavljivo hrle k nama. Neka ih iznenadi i hrana, a ne samo more, sunce i zelenilo.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Kako ste se uopće onomad odlučili krenuti na Masterchef?
U trenutku kad su počele prijave za Masterchef, bio sam u jednom malo mirnijem razdoblju svoga života i imao sam vremena, a kuhanje je moja stara ljubav pa sam si rekao, „Zašto ne?“. Ispunio sam obrazac i tako je sve krenulo.

Što ste radili prije toga?
Prije Masterchefa sam radio mnogo toga, po zanimanju sam pravnik i magistar ljudskih prava i radio sam u struci veći dio života, u Europskom forumu mladih u Bruxellesu 4 godine, u Vladinom uredu za udruge, Ministarstvu socijalne politike i mladih, Udruzi općina u RH, te sada i trenutno u Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja za mlade s invaliditetom „ZAMISLI“. Osim sveg navedenog, bavim se i kuhanjem.

Možda vas zanima... The Garden Brewery: Žitnjak u znaku ječma i hmelja! Najave

Kako vam je išla kuharska karijera nakon završetka showa?
Nakon Završetka showa imao sam mnoštvo ponuda za kuhanje u restoranima, neke sam i prihvatio i išlo je izvanredno. Restoran u kojem sam osmislio i spremao hranu bio je proglašen jednim od 5 najboljih novih restorana u Zagrebu u 2015. Kako sam nemiran duh i volim raditi više stvari odjednom, shvatio sam još negdje na prijelazu 2015 – 2016. godine da mi se više sviđa povremeno kuhanje i kreativnost u osmišljavanju menija, pa sam odlučio nuditi svoje usluge gastro konzultanta...isprva sam pomogao nekim prijateljima, a sad se već bavim time za ozbiljno. To je posao koji mogu raditi paralelno sa svojim dnevnim poslom a omogućuje mi da ostanem u dodiru sa svojom velikom ljubavi, kuhinjom.


Gdje ste danas?
Danas radim u udruzi ZAMISLI kao jedan od voditelja regionalnog info-centra za mlade u Zagrebu te voditelj odjela za mlade, pišem blog o hrani za jedan portal, a bavim se i gastro konzaltingom i osmišljavanjem menija za restorane ali i za priredbe i posebne prilike.

Volite li grilanje?
Grilanje obožavam! To je onaj neki iskonski, primordijalni način pripreme hrane. Kad je prvobitni čovjek upoznao vatru, jedan od prvih načina na koji ju je iskoristio je baš priprema hrane. Od tada smo jako napredovali, ali svejedno nema puno promjene u osnovi, a to je priprema hrane na žaru ili naslanjanjem na neki užareni medij. Većina stvari je dobra na roštilju, dobije onaj hrskavi, dimljeni, posebni okus i teksturu. Hrana gubi pretjeranu masnoću i vodu, postaje intenzivnija, ukusnija i začinjenija. Jednostavno, ne treba mijenjati igru koja nosi pobjedu...može se samo malo unaprjeđivati. Možda vas zanima... Križevačka pivovara: Kak su pili naši stari i mladi Najave

Koji su vam omiljeni specijaliteti?
Neću lagati, obožavam meso s grilla. Jedno od najfinijih mesa s grilla koje sam jeo je bila kozletina na roštilju koju sam jeo kod Senegalaca u Bruxellesu...bila je služena s puno luka i nekim umakom na bazi soja sosa....čisti užitak. Nisu mi strane ni domaće ili europske stvari. Veliki sam ljubitelj govedine i junetine pa biram rumpsteak i to medium to rare, a strašno volim i spare ribs dimljene i prekrivene nekim suhim rubom. Burgeri su mi strast i veliko veselje, način na koji doživljavaju svoj povratak u najboljem svjetlu me naprosto fascinira. Veselim se i sam ugraditi malo kreacije u taj povratak.

Možete li nam preporučiti neki vrhunski trik?
Vjerovali ili ne, volim i peći i jesti piletinu na žaru. Piletina je mnogima dosadno meso. Međutim, ako joj se pristupi smjelo i hrabro, piletina je sjajno meso za svaki roštilj. Bez „avijacije“ ne bi trebalo biti roštilja. Ja volim tamno meso, i nema lošeg dijela, samo volim na njoj neko odlično maslinovo ulje, dobar friško mljeveni papar, sol, svježi timijan ili ružmarin, i puno, puno limunovog soka...batke razrezati, a zabatke otkostiti, hrskavo izvana, sočno i ukusno iznutra... SJAJNO!

Zahvaljujemo Anti kojeg kao i još pregršt sjajnih hrvatskih kuhara možete uživo vidjeti na cooking showu Chill&Grill!

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Detalje potražite na službenoj stranici - http://www.chillgrill.hr

 | Author: Promo Promo

Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri Grad Zagreb, PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi... 

 | Author: Promo Promo

 | Author: Promo Promo

 | Author: Promo Promo
 | Author: Promo Promo

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.