Najave Zagreb Chill&Grill festival 28.4. - 1.5. / Bundek 27. travnja 2018.

Bundekom se širi miris roštilja: Zabava je i službeno počela..

foto: Marko Prpić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Zrakom se odmah proširio fini miris kojem je bilo teško odoljeti. Polaznici koji i nisu imali namjeru doći na festival, jednostavno su skretali sa svojih planiranih puteva i odlučili se malo opustiti

Počeo je drugi Zagreb Chill&Grill festival na zagrebačkom Bundeku. Vrijeme je savršeno, a atmosfera još bolja. Roštilji su se zagrijali, prefine craft pive rashladile, a svoje kulinarske sposobnosti iskušala je i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Ona je na roštilj "bacila" prve komade carskog mesa uz asistenciju vrsnog kuhara Zorana Delića. 

- Najbitnije je da je roštilj dobro zagrijan - prokomentirala je uz osmijeh.

Zrakom se odmah proširio fini miris kojem je bilo teško odoljeti. Polaznici koji i nisu imali namjeru doći na festival, jednostavno su skretali sa svojih planiranih puteva i odlučili se malo opustiti. I najizbirljiviji gurmanski znalci pali su u iskušenje.

Nakon što se prvo meso fino ispeklo, pozornicu je preuzeo Zoran Delić pripremivši svoju omiljenu deliciju - primorski burger od svježe orade. Nadopunio je to dresingom od majoneze, senfa, meda, peršina, Vegete, papra i konjaka. 

 

 

Za osvježenje se, između ostalih, pobrinuo i Krešo Marić, majstor pivar zaslužan za sve vrste piva 5thELEMENT.

- Moram uputiti kritiku organizatorima. Priča se samo o grillu pa je vrijeme da popričamo malo i o chillu - rekao je i nasmijao okupljene.

Pivovara 5thELEMENT je premijerno predstavila Bohemian Pilsner, pivo s 4,2 posto alkohola, lagano pivo kojim se pivovara vraća svojim korijenima. Krešo Marić je rekao kako je pivo strast i da mu je drago vidjeti kako je sve više ljudi spremno riskirati i otvoriti svoju pivovaru, i to iz čiste strasti, ne iz komercijalnih razloga.

 | Author: Damir Spehar/PIXSELL foto: Damir Spehar/PIXSELL

Okupljene željne dobre hrane i pića zabavlja DJ Don Tom.

Festival traje čak pet dana, do utorka 1. svibnja, i to na više od 4.000m2. Najveći je to festival klope, cuge i mjuze u Zagrebu. 

Pogledajte detaljni program festivala OVDJE.

Dva fantastična recepta Zorana Delića

Inače, poznati hrvatski kuhar Zoran Delić je već 17 godina član Podravkinog tima, a ove godine je i grill majstor na Zagreb Chill&Grill festivalu.

Podijelio je s nama svoja dva recepta:

PRIMORSKI BURGER

Sastojci:

  • 1 kg bijele morske ribe – svježe ( brancin-lubin, orada, može i svježi bakalar )
  • 200 g očišćenih repova škampa ili kozica
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 bjelanjka
  • 150 g sira ribanca
  • 100 g pšeničnog griza ( Podravka )
  • Mješavina sušenog mediteranskog bilja (bosiljak,ružmarin,lovor,peršin..) (Podravka )
  • Bijeli papar ( Podravka )
  • Sol
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 0.05 l konjaka
  • 0.1 l prošeka

 | Author: Facebook foto: Facebook

Dresing:

  • 2 limete
  • 2 naranče
  • Senf ( Podravka )
  • Kečap ( Podravka )
  • 150 g majoneze
  • 200 ml maslinova ulja
  • 2 žlice meda

Prilog povrće :

  • 2 komorača
  • 1 kg mrkve
  • 500 g celera
  • 1 češnjak
  • 2 ljubičasta luka
  • Mini ( cherry ) rajčice 250g
  • Matovilac ili rukola 250 g
  • 10 manjih peciva za posluživanje

Postupak:

Ribu očišćenu od kostiju i kože sitno nasjeckati pa pomiješati sa svim sastojcima da se dobije kompaktna smjesa koja se može oblikovati u kosane odreske željene veličine. Za dresing izmiješati sok citrusa ( može i korica limete ) sa malo senfa, kečapa i majoneze te maslinovim uljem.

Po želji obogatiti sa mediteranskim biljem i žlicom meda. Povrće očistiti i narezati na deblje štapiće. Poželjno ga je kratko prije i blanširati samo da omekša a može se i odmah sirovo nabosti na štapiće te peći na roštilju. Začiniti prema želji ili preliti dresingom.

 

 | Author:

AROMATIČNA JANJETINA

Sastojci:

2 kg janjećih kotleta
1 žličica Vegeta Maestro dimljene paprike
½ žličice Vegeta Maestro kima
1 žličica Vegete mediteran
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
4 žlice maslinova ulja
2 žlice pinjola
2 žlice nasjeckanog lišća korijandera
Limun harrisa:

½ žličice sjemenki komorača
1 žličica sjemenki korijandera
½ žličice Vegeta Maestro kima
1 žličica Koncentrata rajčica Podravka
½ žličice Vegeta Maestro dimljene paprike
1 žličice meda od bagrema
½ žličice Vegeta Maestro chilija
1 žlica nasjeckanog lišća korijandera
naribana korica 1 limuna
sok ½ limuna
75 ml maslinova ulja
30 ml vode
300 g kus-kus- a Zlato polje
2 povrtna temeljca
100 g sušenih marelica
100 g sušenih brusnica
100 g sjeckanih badema

 | Author: Marko Prpić/Pixsell foto: Marko Prpić/Pixsell


Postupak:

Janjeće kotlete začiniti sa mješavinom začina i pustiti da se mariniraju barem pola sata. Pecite ih na srednje jakoj vatri. Umak (preljev) napraviti od ostalih sastojaka tako da ih sve zajedno stavite u električnu sjeckalicu i miksate dok ne dobijete glatki gusti umak.

Kus-kus zajedno sa sjeckanim suhim marelicama i brusnicama staviti u 1 l kipuće vode u kojoj ste otopili dva povrtna temeljca. Poklopite i ostavite 15 minuta dok kus-kus ne nabubri i omekša. Bademe nasjeckajte na sitno i pospite po pripremljenom kus –kus-u.

Organizator festivala Zagreb Chill&Grill je Gastro.hr, glavni medijski partner 24sata, generalni pokrovitelj Podravka, ostali partneri: su: Pevec, Jamnica službena voda festivala,Tele2, Kisko i Permetal, President, Zvijezda, Jack Daniel’s, Mesna industrija Ravlić, Nescafe, Jadransko osiguranje i Toi Toi.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.