Počeo je drugi Zagreb Chill&Grill festival na zagrebačkom Bundeku. Vrijeme je savršeno, a atmosfera još bolja. Roštilji su se zagrijali, prefine craft pive rashladile, a svoje kulinarske sposobnosti iskušala je i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Ona je na roštilj "bacila" prve komade carskog mesa uz asistenciju vrsnog kuhara Zorana Delića.
- Najbitnije je da je roštilj dobro zagrijan - prokomentirala je uz osmijeh.
Zrakom se odmah proširio fini miris kojem je bilo teško odoljeti. Polaznici koji i nisu imali namjeru doći na festival, jednostavno su skretali sa svojih planiranih puteva i odlučili se malo opustiti. I najizbirljiviji gurmanski znalci pali su u iskušenje.
Nakon što se prvo meso fino ispeklo, pozornicu je preuzeo Zoran Delić pripremivši svoju omiljenu deliciju - primorski burger od svježe orade. Nadopunio je to dresingom od majoneze, senfa, meda, peršina, Vegete, papra i konjaka.
Za osvježenje se, između ostalih, pobrinuo i Krešo Marić, majstor pivar zaslužan za sve vrste piva 5thELEMENT.
- Moram uputiti kritiku organizatorima. Priča se samo o grillu pa je vrijeme da popričamo malo i o chillu - rekao je i nasmijao okupljene.
Pivovara 5thELEMENT je premijerno predstavila Bohemian Pilsner, pivo s 4,2 posto alkohola, lagano pivo kojim se pivovara vraća svojim korijenima. Krešo Marić je rekao kako je pivo strast i da mu je drago vidjeti kako je sve više ljudi spremno riskirati i otvoriti svoju pivovaru, i to iz čiste strasti, ne iz komercijalnih razloga.
Okupljene željne dobre hrane i pića zabavlja DJ Don Tom.
Festival traje čak pet dana, do utorka 1. svibnja, i to na više od 4.000m2. Najveći je to festival klope, cuge i mjuze u Zagrebu.
Pogledajte detaljni program festivala OVDJE.
Dva fantastična recepta Zorana Delića
Inače, poznati hrvatski kuhar Zoran Delić je već 17 godina član Podravkinog tima, a ove godine je i grill majstor na Zagreb Chill&Grill festivalu.
Podijelio je s nama svoja dva recepta:
PRIMORSKI BURGER
Sastojci:
- 1 kg bijele morske ribe – svježe ( brancin-lubin, orada, može i svježi bakalar )
- 200 g očišćenih repova škampa ili kozica
- 3 češnja češnjaka
- 4 bjelanjka
- 150 g sira ribanca
- 100 g pšeničnog griza ( Podravka )
- Mješavina sušenog mediteranskog bilja (bosiljak,ružmarin,lovor,peršin..) (Podravka )
- Bijeli papar ( Podravka )
- Sol
- 100 ml maslinovog ulja
- 0.05 l konjaka
- 0.1 l prošeka
Dresing:
- 2 limete
- 2 naranče
- Senf ( Podravka )
- Kečap ( Podravka )
- 150 g majoneze
- 200 ml maslinova ulja
- 2 žlice meda
Prilog povrće :
- 2 komorača
- 1 kg mrkve
- 500 g celera
- 1 češnjak
- 2 ljubičasta luka
- Mini ( cherry ) rajčice 250g
- Matovilac ili rukola 250 g
- 10 manjih peciva za posluživanje
Postupak:
Ribu očišćenu od kostiju i kože sitno nasjeckati pa pomiješati sa svim sastojcima da se dobije kompaktna smjesa koja se može oblikovati u kosane odreske željene veličine. Za dresing izmiješati sok citrusa ( može i korica limete ) sa malo senfa, kečapa i majoneze te maslinovim uljem.
Po želji obogatiti sa mediteranskim biljem i žlicom meda. Povrće očistiti i narezati na deblje štapiće. Poželjno ga je kratko prije i blanširati samo da omekša a može se i odmah sirovo nabosti na štapiće te peći na roštilju. Začiniti prema želji ili preliti dresingom.
AROMATIČNA JANJETINA
Sastojci:
2 kg janjećih kotleta
1 žličica Vegeta Maestro dimljene paprike
½ žličice Vegeta Maestro kima
1 žličica Vegete mediteran
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
4 žlice maslinova ulja
2 žlice pinjola
2 žlice nasjeckanog lišća korijandera
Limun harrisa:
½ žličice sjemenki komorača
1 žličica sjemenki korijandera
½ žličice Vegeta Maestro kima
1 žličica Koncentrata rajčica Podravka
½ žličice Vegeta Maestro dimljene paprike
1 žličice meda od bagrema
½ žličice Vegeta Maestro chilija
1 žlica nasjeckanog lišća korijandera
naribana korica 1 limuna
sok ½ limuna
75 ml maslinova ulja
30 ml vode
300 g kus-kus- a Zlato polje
2 povrtna temeljca
100 g sušenih marelica
100 g sušenih brusnica
100 g sjeckanih badema
Postupak:
Janjeće kotlete začiniti sa mješavinom začina i pustiti da se mariniraju barem pola sata. Pecite ih na srednje jakoj vatri. Umak (preljev) napraviti od ostalih sastojaka tako da ih sve zajedno stavite u električnu sjeckalicu i miksate dok ne dobijete glatki gusti umak.
Kus-kus zajedno sa sjeckanim suhim marelicama i brusnicama staviti u 1 l kipuće vode u kojoj ste otopili dva povrtna temeljca. Poklopite i ostavite 15 minuta dok kus-kus ne nabubri i omekša. Bademe nasjeckajte na sitno i pospite po pripremljenom kus –kus-u.
Organizator festivala Zagreb Chill&Grill je Gastro.hr, glavni medijski partner 24sata, generalni pokrovitelj Podravka, ostali partneri: su: Pevec, Jamnica službena voda festivala,Tele2, Kisko i Permetal, President, Zvijezda, Jack Daniel’s, Mesna industrija Ravlić, Nescafe, Jadransko osiguranje i Toi Toi.