Od 13. do 16. lipnja 2024. u sklopu 28. Terezijane Trg Eugena Kvaternika u Bjelovaru postat će pozornica i najpopularnijeg burger festivala u organizaciji kreativne agencije Kokoš ili jaje, ekipe strastvenih gurmana i event majstora koji stoje iza Fuliranja i Burger Festivala u Zagrebu.
Doznali smo to na konferenciji za medije održanoj u utorak 4. lipnja u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje su organizatori Terezijane: Grad Bjelovar u suradnji s Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu i Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar, te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, predstavili bogat program najveće gradske manifestacije, čiji su temelji nastali na bjelovarskoj povijesti, a cilj joj je prikazati ono najbolje što Bjelovar nudi svojim sugrađanima i turistima koji ga posjećuju.
Impresivan program
Uistinu impresivan program medijima su predstavili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić, okruženi brojnim sudionicima kao i suradnicima: od ravnateljice Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar Ivane Hrvalo, preko direktorice Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ane Kelek do omiljenog TV lica Barbare Kolar koja će biti u ulozi jedne od voditeljica programa.
Veliku pozornost nazočnih izazvali su i naši poznati chefovi Ivan Pažanin i Mate Janković kao predstavnici Burger Festivala, potom intendantica riječkoga HNK Dubravka Vrgoč, koja je osmislila dolazak carice Marije Terezije i njezine pratnje, što je i središnji događaj manifestacije.
Također, bili su nazočni i izvođači dijela bogatog glazbenog programa Terezijane: Igor Drvenkar i Marijan Brkić iz Parnog valjka, Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec (ex Novi Fosili) te Dino Jelusić, glazbenik i član žirija emisije The Voice. Osim njih, na Terezijani će nastupiti i Big Band Bjelovar, Vanna i Martin Kosovec, Doris Dragović, Grše, Psihomodo Pop te Jelena Rozga.
Vrhunski burgeri na Terezijani
Kako bi svojim posjetiteljima osim kulturnog i zabavnog, pružili i vrhunsko gastronomsko iskustvo tijekom četverodnevne manifestacije Terezijane, organizatori su ove godine za partnera odabrali upravo Burger Festival kao najrelevantniji i najposjećeniji street food festival u regiji.
Naime, svake godine ga tijekom 11 dana održavanja u Zagrebu posjeti oko 150.000 posjetitelja, a do sad je već dobio svoja izdanja u Zadru, Puli i Varaždinu, a ove godine će se, osim u Bjelovaru, premijerno predstaviti i u Dubrovniku.
“Cilj nam je donijeti uspjeh Burger Festivala u Bjelovar te kreirati novi gastro sadržaj gradu tijekom legendarne Terezijane”, kažu chefovi koji u Bjelovar stižu u iznimno jakom sastavu.
Na prvom bjelovarskom izdanju Burger Festivala sa svojim neodoljivim gurmanskim kreacijama nastupit će: Institut za burgere by Mate Janković, Chef’s Burger by Ivan Pažanin, Picnic, Good Food i Rougemarin, dok će se za žedna grla pobrinuti kreativna i uhodana ekipa Gingle Bellsa i Cocktail bara.
Janković i Pažanin jedva čekaju Terezijanu
Govoreći o pripremama za Terezijanu, chefovi Janković i Pažanin na konferenciji za medije su iskazali iskreno uzbuđenje i radost zbog premijernog dolaska Burger Festivala u Bjelovaru, te pozvali sve Bjelovarčane i posjetitelje Terezijane da se prepuste njihovim gurmanskim čarolijama kao i kreacijama chefa Marina Medaka iz RougeMarina, ali i da provjere zašto publika diljem Hrvatske jedva čeka susret sa omiljenim Good Food burgerima intrigantnih naziva Double Trouble, Avocado Chic(k) i King of BBQ, te koja je tajna zadarskih street food genijalaca iz Picnica.
Njihov Blackie burger, već poznat kao višegodišnji pobjednik zadarskog Adventa, oduševio je publiku i žirije na brojnim street food događanjima diljem Hrvatske, a prošle su godine burgerom s kozicama oduševili posjetitelje svih Burger festivala. Veliki šarmer, hedonist i ponajprije vrsni chef Ivan Pažanin poznat je po dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji, a 2020. godine odlučio se okušati i u street foodu kroz Chef's burger by Ivan Pažanin. Očekivano, vrlo je brzo stekao vojsku obožavatelja i postao glavnim favoritom ovog popularnog festivala.
Njegov burger "Crispy Kapula" na prvom je pulskom izdanju ponio laskavu titulu najboljeg hamburgera, a od Ivana doznajemo da za Bjelovarčane i posjetitelje Terezijane sprema i poneko iznenađenje. Kako je najavio na konferenciji, chef Mate Janković dolazi sa svojim provjerenim klasicima iz Instituta za burgere s kojim još od 2019. godine ne prestaje inspirirati burger scenu i razveseljavati sve ljubitelje ovog jela.
Posebna pažnja posvećena okolišu
Osim o samoj kvaliteti burgera, Burger Festival veliku pažnju posvećuje izgledu, atmosferi, kao i održivosti i brizi za okoliš. Sav potrošni materijal koji koriste je od reciklirajućeg materijala, uključujući i reusable čaše.
“Zajedno u suradnji sa našim pokroviteljima, izlagačima, programskim partnerima i posjetiteljima trudimo se svake godine biti bolji na svim razinama i to Burger Festival čini najrelevantnijim i najposjećenijim street food festivalom u regiji”, ističu.
Sigurni smo da će prvi Burger Festival Bjelovar svojim gastro kreacijama, modernim i suvremenim uređenjem, te pozitivnom energijom koja prati sve njihove festivale dati gradu Bjelovaru i carskoj Terezijani još jedan kvalitetan proizvod kojeg stanovnici Bjelovara ali i turisti odobriti s veseljem, te ponijeti s njega puno lijepih uspomena sa željom za ponovnim susretom.