Najave 14. lipnja 2023.

Chef Ivan Pažanin s kolegicom iz Maroka kuhat će mediteransku spizu

Meeteating Mediterranean
Chef Ivan Pažanin stiže na Meeteating Mediterranean foto: PR
gastro postao gastro.24sata.hr
U Bolu krajem lipnja održava se drugi kulturno-gastronomski susret Meeteating Mediterranean, mještanima i gostima kuhat će Ivan Pažanin i marokanska chefica Samah Tribech

Ove godine Bol na Braču slavi 100 godina turizma i od 23. do 25. lipnja postat će mjesto drugog međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta Meeteating Mediterranean u organizaciji Općine Bol i udruge Imena, a gost zemlja je Kraljevina Maroko, odnosno grad Chefchaouen.

Posebni gosti događanja su veleposlanica Kraljevine Maroko Nour El Houda Marrakchi, zamjenica veleposlanice Karima Benkirane, zamjenica gradonačelnika grada Chefchouena gđa. Affassi Idrissi Hanan te marokanska chefica Samah Tribech koja će zajedno s našim proslavljenim chefom Ivanom Pažaninom mještanima i turistima na bolskoj Rivi pripremati autohtona mediteranska jela koja će predstavljati kuhinje Kraljevine Maroka i Hrvatske.

 | Author: PR Marokanska chefica Samah Tribech foto: PR

"Ovaj susret dvaju mediteranskih zemalja – Kraljevine Maroko i Hrvatske u Bolu na Braču slavi zajedničke kulturne poveznice te doprinosi umrežavanju i jačanju naših odnosa, što je danas iznimno važno. Osnovni medij je hrana jer ona priča sve jezike, a naglasak je na lokalnosti i autentičnosti što je temelj kvalitetne turističke ponude.

 | Author: PR Meeteating Mediterranean foto: PR

Meeteating Mediterranean daje veliku dodanu vrijednost ponudi Bola i pozicionira ga kao mjesto koje promišlja turizam na suvremen i održiv način", poručila je Maja Duka, autorica projekta te je dodala kako je nakon prošlogodišnjeg gostovanja Portugala velika čast imati predstavnike Kraljevine Maroko u Bolu.

Upravo ove godine obilježava se 10 godina od uvrštavanja mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, a Hrvatska i Kraljevina Maroko su dvije od ukupno sedam zemalja predstavnica mediteranske prehrane koja je sve cjenjenija u svijetu.

 | Author: PR Trudna teća - tradicionalna bračna marenda foto: PR

Upravo su otoci Brač i Hvar kao amblematske zajednice naši predstavnici na UNESCO-voj listi. Osim dva poznata chefa - Splićanina Ivana Pažanina te Samah Tribech iz Maroka koji će pripremati mediteranske delicije, u sklopu programa Meeteating Mediterranean u dvorištu bolske knjižnice održat će se predavanje "Regeneracija mediteranskog tla i duše" dr. Irene Ateljević te promocija knjige “Znanost i umjetnost doživljaja hrane” dr.sc. Daniele Angeline Jelinčić.

Već tradicionalno, drugog dana u prijepodnevnim satima održat će se i bračka marenda Trudna teća na bolskoj pijaci uz igru bračke tombole, a zadnjeg dana održat će se koncert Lele Kaplowitz i Zorana Majstorovića. 

Kompletan program manifestacije pogledaj ovdje...

 | Author: PR Meeteating Mediterranean foto: PR

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.