Najave 27. svibnja 2020.

Chefica Ana Grgić predstavlja novi jelovnik Le Bistroa

foto: Arhiva hotela Esplanade
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni Le Bistro i danas slovi kao gradski gastronomski inovator, a njegov koncept posljednjih sezona potpisuje chefica Ana Grgić, koja je ovih dana plasirala novi jelovnik za doručak te novi à la carte jelovnik

Legendarni Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade otkako je otvoren, davne 1986. g. kao mali francuski restoran, odmah je zauzeo važno mjesto u svakodnevnom životu metropole. Bio je to prvi restoran u kojemu su gosti mogli doživjeti francuski šarm i kušati brojne gurmanske novitete i specijalitete francuske kuhinje. Le Bistro je bio prvi restoran sa staklenim krovom koji je ljeti i zimi gostima nudio osunčani ostakljeni vrt, dok je osoblje Le Bistroa prvo u gradu nosilo svilene odore. Osim toga, Le Bistro je bio prvo mjesto u kojemu su vino i šampanjac služeni na čaše. Zanimljivo je da je Le Bistro prvi posluživao čokoladice uz kavu, a svaka je dama prilikom dolaska u Bistro dobivala ružu. 1989. godine Le Bistro je prvi u Hrvatskoj obilježio Valentinovo što je s godinama pokrenulo cijelu industriju posvećenu ljubavi, a upravo tada gostima je prvi put u Hrvatskoj poslužen poznati talijanski desert tiramisu, koji je odmah postao pravi hit.

Le Bistro je postavio neke nove standarde u ugostiteljstvu, a mnogi zagrebački restorani otvoreni kasnije ugledali su se upravo na njega. Le Bistro je oduvijek imao nezaobilaznu ulogu u zagrebačkom društvenom životu, a njegovo šarmantno osoblje, jednostavna elegancija i interijer pariškog šika privlačili su brojne poznate goste, glazbenike, umjetnike, novinare i političare kojima je Le Bistro postao omiljeno mjesto za kavu, jutarnji razgovor, brzinski ručak ili večernji izlazak. Le Bistro je nekima bio i drugi dom te umjetnička inspiracija, pa su mu čak posvetili stihove pjesama i priznanja koja osoblje brižno čuva. 

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade

Jedva sam dočekao da otvorimo restoran. Le Bistro je gostima posebno drag, jer je malen i ima neki šarm kojim neodoljivo privlači – istovremeno pruža tradicionalan, a opet moderan ugođaj, dok mlada ekipa konobara oduševljava jednostavnošću i nenametljivim profesionalnim pristupom. Njegova sjenovita živopisna terasa smještena uz Mihanovićevu ulicu jedna je od omiljenih Zagrepčanima koji ovdje dolaze u predahu od posla. Le Bistro je ujedno sinonim za kvalitetu i pristupačnost te visoke standarde usluge kojih se uvijek, a posebno u današnjim vremenima strogo pridržavamo“,  istaknuo je Ivan Trbušić, Restaurant Manager Le Bistroa koji u Esplanadi radi već više od 20 godina. 

„Poštujemo nove mjere i prema preporukama u radu s gostima nosimo maske i rukavice, držimo distancu u komunikaciji, kao i onu među stolovima, u restoranu i na terasi. Osoblju i gostima dostupni su dezinficijensi te jednokratni jelovnici, kao i mogućnost preuzimanja jelovnika putem QR kôdova, a dodatnu sigurnost pruža postav pribora tek kada gost sjedne za stol“, dodao je.  

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade

Omiljeni Le Bistro i danas slovi kao gradski gastronomski inovator, a njegov koncept posljednjih sezona potpisuje dugogodišnja chefica hotela Esplanade Ana Grgić, koja je ovih dana, po ponovnom otvaranju plasirala novi jelovnik za doručak te novi à la carte jelovnik za ručak i večeru.

„Nastojim održati imidž Le Bistroa kao opuštenog šik francuskog restorana, stoga na jelovniku uvijek ima tipičnih bistro-jela i slasnih francuskih specijaliteta poput pečene guščje jetre s domaćim briošem na maslacu, zapečene luk juhe ili čokoladnog tarta, ali i lokalnih klasika poput Esplanade štrukli te nekih noviteta i specijaliteta drugih kuhinja, poput krostate s rajčicama, inćunima i ružmarinom ili rižota sa šparogama i kremom od Paškog sira. Proljetno-ljetni koncept Le Bistroa nudi trendi zavodljivu selekciju ukusnih jela - uz raskošan doručak po narudžbi tu je novi à la carte jelovnik za ručak i večeru koji poseban naglasak stavlja na kvalitetne svježe sezonske sastojke i lokalno proizvedene namirnice s domaćih OPG-ova“, naglasila je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić. 

„Riba i morski plodovi dolaze iz Jadranskog mora i to su proizvodi malih ribara koji s posebnom pažnjom i predanošću rade kako bi nam isporučili samo ono najkvalitetnije. Ja sam pak posebno ponosna na naš začinski vrt u kojem njegujemo brojne začine i sigurna sam da upravo zato naše marmelade, sirupi, marinade, ulja i umaci koje radimo u vlastitoj kuhinji imaju još bolji okus“, kazala je.

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade

Doručak u Le Bistrou ili na njegovoj terasi specijalan je gurmanski užitak, a kao posebne poslastice ističu se jaja Benedict na briocheu od maslaca, jaja Royale s dimljenim lososom i špinatom, kao i hrskavi tost s avokadom, poširanim jajem i hrskavom pancetom, dok će sladokusci uživati u francuskom tostu s medom i marmeladom od jabuka i cimeta ili američkim palačinkama sa sezonskim bobičastim voćem i sirupom od javora, sve to uz cijeđene sokove, izbor premium kave Julius Meinl ili selekciju Ronnefeldt čajeva te dnevne novine preuzete putem QR kôda na pametni telefon ili tablet.  

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade

Novi proljetni Le Bistro à la carte jelovnik odlikuju autorska jela i bistro klasici u suvremenoj interpretaciji chefice Ane Grgić među kojima se ističu orecchiette sa šparogama, slasnim kozjim sirom i aromatičnim uljem od medvjeđeg luka i botargom, potom jastučići punjeni kozicama s kremom od tikvica, zatim kotlet od crne slavonske svinje s kremom od celera i tartufa te hrskava rolica s confitom od domaće ličke janjetine poslužena sa svježim mladim graškom i aromatičnom mentom iz Esplanadinog začinskog vrta. Divlji brancin dolazi uz karamelizirani komorač i pesto od mladih kopriva, dok je file zubaca poslužen uz mladi špinat i pjenu od cvjetače. Ana je na menu dodala i kanadski ribeye s marinadom od svježeg začinskog bilja, dok je slasni juneći biftek poslužen s bernaise umakom od smeđeg maslaca.

Selekcija slastica posebna je priča koja će oduševiti svakog sladokusca - Paris-Brest punjen kremom od lješnjaka i vanilije, sočni kolač od mrkve s bademima i ricottom, neodoljiva čokoladna Ferrero kugla s krokantom od badema i lješnjaka, mini cheesecake sa svježim malinama i mentom, čokoladni mousse na štapiću s prženim listićima badema i zagrebačkim jagodama savršeno zaokružuju svaki obrok. 

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade  
Za goste koji su na bezglutenskome režimu prehrane ili imaju neku alergiju ili intoleranciju, osoblje restorana može preporučiti izbor jela prema njihovim preferencijama. Le Bistro nudi i svakodnevno svježi Menu du Jour, odnosno dnevni menu prema izboru chefa kuhinje po cijeni od svega 160 kn za 3 slijeda jela uz čašu vina kuće te kavu ili čaj. Nezaboravno gurmansko iskustvo upotpunjuje karta vrhunskih vina i šampanjaca iz Hrvatske i svijeta, a šarmantno osoblje pažljivo će gostima preporučiti odgovarajuća vina. Le Bistro je otvoren svaki dan od 8 – 23 sata. Rezervacije stola moguće su na tel 01 4566 611 ili putem maila lebistro@esplanade.hr, www.lebistro.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.