Najave 21. listopada 2021.

Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom i najavio gala svečanost

Čokolatijer Claude Krajner održao je masterclass u Esplanadi foto: Arhiva hotela Esplanade
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokolatijer Claude Krajner oduševio je svojim čokoladnim desertom i najavio gurmansku poslasticu sezone - gala svečanost u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel's zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom. Na masterclassu, koji je bio popunjen do posljednjeg mjesta, ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla brojnim je hrvatskim slastičarima, chefovima i predstavnicima medija pokazao postupak, nove trendove i tehnike u pripremi čokoladnih slastica.

Masterclass i druženje s čokolatijerom zajednički su organizirali Veleposlanstvo Francuske Republike u Zagrebu, Francuski institut, festival Taste the Mediterranean i domaćin hotel Esplanade, a sve u povodu globalne gurmanske inicijative Good France koja se nakon više od godinu dana stanke uzrokovane pandemijom ponovno vraća u restorane, ovaj put u listopadu. Ovo globalno gurmansko slavlje uvršteno je 2015. godine na popis nematerijalne baštine UNESCO-a zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Zagrebački restoran Zinfandel's već šestu godinu zaredom svojim gostima priređuje gala večeru na francuski način te se tako pridružuje tisućama uzvanika diljem svijeta koji na isti dan slave francusko kulinarsko umijeće. 

 | Author: Arhiva hotela Esplanade Čokolaterije Claude Krajner pripremao je desert s mousseom od gorke čokolade s mediteranskom narančom; foto: foto: Arhiva hotela Esplanade

Koncept večere Goût de/Good France dobro je prihvaćen, o čemu govori i znatan porast broja restorana koji se iz godine u godinu priključuju projektu. Inicijativa je nadahnuta Augusteom Escoffierom koji je 1912. godine prvi put organizirao „les Dîners d’Épicure”. Goût de/Good France preuzeo je tu divnu ideju da bi povezao restorane diljem svijeta, a začetnikom se smatra poznati francuski chef Alain Ducasse te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske. Ove godine Good France slavi se četiri dana, između 14. i 22. listopada, u nekoliko restorana diljem Hrvatske. Ovogodišnja priča u središte pozornosti stavlja pokrajinu Val de Loire, poznatu po umijeću lagodnog i dobrog življenja. Poseban naglasak je na održivoj gastronomiji, a u tu priču savršeno se uklapa restoran Zinfandel's, koji je nedavno primio prestižnu zelenu Michelinovu zvjezdicu za održivi koncept. Francuska glazba, dobrodošlica uz vrhunski šampanjac Moët & Chandon, pet sljedova autentičnih delicija s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, selekcija francuskih vina, božanstven čokoladni desert u izvedbi Claudea Krajnera i pokloni kozmetičke kuće L'Occitane en Provence dio su ovogodišnje gala proslave koja se održava u četvrtak 21. listopada u Zinfandel'su.  

Claude Krajner poseban je gost ovogodišnje gala svečanosti u Zinfandel'su, gdje će zajedno sa cheficom Anom Grgić Tomić pripremati večeru na francuski način. Ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla proglašen je jednim od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine, kada je postao i članom prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar. Stalni je predavač na uglednoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu te je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za prestižne tvrtke kao što su Kartell, Swarovski i Palais des Thés. 

Valja istaknuti da je MasterClass vodila i moderirala gospođa Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean, koja je pritom istaknula: "Chocolatier Claude Krajner gostovao je na nedavnom festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, zajedno s ostalim francuskim chefovima iz udruge Gourméditerranée iz Marseillea. Naš festival surađuje s njima već duže vremena, jer nam je zajednički cilj predstaviti i promovirati mediteransku prehranu. Baš kao i manifestacija Goût de France, koja je pokrenuta nakon ulaska francuske gastronomije na Unescov popis nematerijalne kulturne baštine, tako smo i Festival Taste the Mediterranean pokrenuli nakon uvrštenja hrvatske mediteranske prehrane na isti Unescovu popis svjetske kulturne baštine.“

 | Author: Arhiva hotela Esplanade Masterclass čokolatijera Claudea Krajnera u Esplanadi foto: Arhiva hotela Esplanade

U četvrtak 21. listopada 2021. Ana i Claude pripremaju večeru na francuski način, a neke od francuskih delicija imali su prilike kušati i uzvanici masterclassa. Večera tako započinje dobrodošlicom uz vrhunski šampanjac Moët & Chandon Brut Impérial i privlačne francuske mini zalogaje u Esplanade Lounge baru, a Ana za uvod priprema praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedi gala večera od pet sljedova: tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nazaobilazan klasik francuske kuhinje: puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera. Sve su to autentični okusi koji će odvesti goste na pravo gastronomsko putovanje Francuskom. Gost večeri Claude Krajner za ovu će priliku kreirati neodoljivi mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, koji će savršeno zaokružiti doživljaj.

„Veselim se nastavku ove globalne inicijative i suradnji sa chefom Claudeom Krajnerom na našoj gala večeri u Zinfandel'su na kojoj su sva mjesta popunjena gotovo za jedan dan. Sigurna sam da će gosti uživati u njegovim čokoladnim kreacijama”, istaknula je Ana te dodala: „Ciljevi večere Good France uključuju povezivanje s lokalnim proizvođačima, etičko ugostiteljstvo i kuhanje bez stvaranja otpada, te učenje o okusima. Na svemu tome već godinama radimo, a to je prepoznao i Michelin te je nedavno dodijelio restoranu Zinfandel's prvu zelenu zvjezdicu u Hrvatskoj“.

 | Author: Arhiva hotela Esplanade Ana Grgić Tomić i Claude Krajner; foto: foto: Arhiva hotela Esplanade

Cijena večere iznosi 680 kn po osobi, a uključuje šampanjac dobrodošlice uz male zalogaje, te pet sljedova jela uz kavu/čaj i petit fours. Pomno odabrana selekcija francuskih vina, šampanjca, likera i konjaka naplaćuje se prema konzumaciji. Odabir francuske glazbe potpisuje DJ Jurki, a poklone za uzvanike osigurava francuska kozmetička kuća L'Occitane en Provence. Restoran je za gala večeru popunjen te se rezervacije više ne primaju. 

 | Author: Arhiva hotela Esplanade Najava gala večere u Esplanadi; foto: foto: Arhiva hotela Esplanade

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.