Najave 05. svibnja 2020.

Dalmatinski brend maslinovog ulja osvaja i medalje i srca

1/3
foto: O olive oil
gastro postao gastro.24sata.hr
Iza jednostavnog i elegantnog imena O kriju se Oblica i Oda životu...

Iz suncem okupane Dalmacije dolazi nam novi brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja iznimne kvalitete i jednostavnog imena – O. O kao Oblica koja dominira u njihovim maslinicima i uljima, O kao savršen oblik zatvorenog kruga i O kao Oda životu. Predivno ulje O s puno pažnje i ljubavi proizvodi obitelj Škrobica iz Slatina na Čiovu, otoku nadomak povijesnog majstorskog grada Trogira.

 | Author: O olive oil foto: O olive oil U maslinicima s kojih pogled puca na Split, Marjan i plavetno more, svoju ljubav i svoje vrijeme maslinama poklanjaju tri generacije obitelji Škrobica. Njihovi preci su davno ovdje podigli maslinike i generacijama s koljena na koljeno prenosili djedovinu čuvajući obiteljsko blago – autohtonu hrvatsku sortu Oblicu. U posljednjih desetak godina obitelj Škrobica je udahnula novi život sada već stoljetnim maslinicima. Aktivno proširuju nasade, uvode nove sorte i bave se kreiranjem blendova zanimljivih karakteristika.

 

Obiteljsko zlato

Da rade dobar posao, potvrdila je i struka. U posljednje dvije godine maslinovo ulje obitelji Škrobica osvojilo je na hrvatskim natjecanjima brojne zlatne medalje. Ovjenčali su se zlatom i to po nekoliko puta na Danima masline u Zadru, istarskom natjecanju Oleum Olivarum, Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama te u Omišu na natjecanju Povenjak.

No, ovu su zimu dobili i jednu posebnu nagradu. Od svojih je kolega iz Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, Miro Škrobica dobio Povelju "Dobroslav Elezović" za unaprjeđenje maslinarstva i doprinos njegovanju izvornih starih sorti maslina, svojevrsni maslinarski ekvivalent nagrade za životno djelo i priznanje za trud koji s ljubavlju ulažu.

Elegantno novo ruho

Na stvaranju brenda O radio je zagrebački Alert, jedna od najboljih hrvatskih agencija o čijim se događanjima i dizajnu priča. O je vizualno iznimno prepoznatljiv brend. Logo predstavlja stilizirano slovo O, toliko vješto dizajnirano da, osim na slovo, podsjeća i na plod masline, i time asocira na hrvatsku autohtonu sortu maslina Oblicu. Uz malo mašte, u logu se može pročitati druga poruka brenda O – Oda životu.

Uživali smo u kreativnosti koju je sa sobom donio ovaj projekt brendiranja kvalitetnog dalmatinskog maslinovog ulja. Volimo kad nam klijenti dođu s jednostavnim i toplim pričama koje je potom potrebno samo stručno ispričati, oslikati i prenijeti na papir. Ta silna količina stvaralačke energije je našem timu uvijek najbolji poticaj za izvrsna djela. Kako bismo sjajan proizvod u koji vjerujemo obukli u ruho kakvo mu i priliči, bavili smo se i majstorskim slikarstvom i pisali stihove“, izjavila je Lana Bedeković Rosandić, managerica u Alertu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje O na tržište dolazi u dvije varijante: profinjena bakrena etiketa krije monosortno ulje Oblice, a zlatna krasi premium blend vješto isprepletene Oblice, Leccina i Lastovke. Logo, stilizirano slovo O koje podsjeća na savršen plod masline, zauzima čelno mjesto na etiketama, a na pozadini elegantnih bočica koje čuvaju dragocjeni ekstrakt dalmatinskog sunca, kriju se stihovi u kojima je sažeta ljubav, posveta dalmatinskom terroiru, vrijednim rukama, ljudima, vremenu i radosti života.

 | Author: O olive oil foto: O olive oil

O kao Oblica

Mirisno monosortno ulje O dobiveno je od Oblice, hrvatske autohtone sorte masline. Taj eliksir iz prirode harmonizira naizgled nespojive osobine: gorko je i slatko, voćno je i nježno, sve u istoj kapi ulja. Blage je i vedre naravi, uravnoteženo i travnato, inspirirano jednostavnim životom pod dalmatinskim sretnim suncem. Njegov okus je jedinstven zahvaljujući ranoj berbi, hladnoj preradi istoga dana i kraljevskoj sorti Oblici.

Ova stabla koja su vidjela cijelo stoljeće sunca i bure bude poštovanje, ali i posebnu zahvalnost što nam je pružena prilika da budemo jedan dio njihovoga života i puta. Podsjećaju nas koliko smo mali, koliko je život dragocjen i koliko su sve naše nevolje prolazne. Plemenit je osjećaj saditi stabla u čijoj hladovini nećeš stići sjediti ti, nego tvoja djeca, unuci, praunuci“, rekao je Miro Škrobica, koji je prije desetak godina s tradicionalne dalmatinske prerade ulja, prešao na proizvodnju ekstra djevičanskog hladno prešanog ulja.

O kao Oda životu

U njihovim maslinicima kraljuju Oblice stare stotinama godina, no u posljednjih nekoliko desetljeća pridružile su im se i druge sorte maslina, između ostalih blagi Leccino i gorka, snažna Lastovka. Upravo su se kapi tih triju sorti susrele u sjajnom premium blendu u kojem ima i voćnosti i pikantnosti, a okus je zaokružen i harmoničan. Premium blend je radostan spoj različitih, ali komplementarnih osobina, baš kao i maslinarska obitelj Mira Škrobice. Tu su njegova supruga, njihovo troje djece s obiteljima i petero unuka - svi različiti, ali zajedno stvaraju savršeno ulje.

U maslinicima obitelji Škrobica mogu se uz Oblicu, Lastovku i Leccino naći i stabla Levantinke (Šoltanke) i talijanskog Pendolina. U novom masliniku starom tek koju godinu posadili su različite nove sorte maslina. Tu su španjolske Arbequina, Arbosana, Lecciana i Oliana, marokanski Picholine, zadarska Krvavica i talijanska Coratina. Cijela obitelj se veseli budućim berbama kada masline, za koju godinu, krenu davati plod. Bit će to poseban užitak za ljude koji vole stvarati blendove, neiscrpna inspiracija za kreiranje i kušanje nekih novih višesortnih ulja.

 | Author: O olive oil foto: O olive oil

Dobro se uvijek dobrim vraća

Za nas je to poanta života – ostaviti prirodu u najboljem stanju da služi generacijama koje dolaze iza nas i odgojiti te generacije da služe prirodi i prenesu ovo naše blago dalje. Djecu učimo da je priroda naš dom i da joj trebamo pomoći kada joj je potrebno. Kod nas su ljeti i masline žedne, pogotovo mlade masline. Velika je to ljubav, u ljetno predvečerje nositi vodu mladicama. Ponegdje i na noge i uzbrdo. Ali ta se ljubav uvijek vraća“, sa smiješkom dodaje Sandra Škrobica koja je uz oca Mira Škrobicu stasala u izvrsnu mladu nadu dalmatinskog maslinarstva.

Život u moderno vrijeme ne znači nužno otuđenost i sjedilački stil života. Naprotiv! Obitelj Škrobica dokazuje kako je i danas moguće ostati aktivan i posvećen životu u skladu s prirodom. Škrobice u svojim maslinicima okupljaju obitelj i prijatelje, a druženja uvijek začine dalmatinskom pjesmom, dobrom hranom i kapljom omiljenog ulja. Kada nisu u masliniku, educiraju se, dijele znanja s ostalim uzgajivačima iz Dalmacije i Istre i tako rastu, uče i napreduju. A još i važnije – predanim radom svoja kvalitetna dalmatinska ulja stavljaju uz bok uljima iz vodećih svjetskih maslinarskih regija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sandra Škrobica (@o_liveoil)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.