Najave Zagreb Chill&Grill festival 28.4. - 1.5. / Bundek 19. travnja 2017.

Dario Lide: Za grilanje su bitna samo dva sastojka

foto: Robert Anić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Mladi chef svojim će jelima začiniti gastronomsku ponudu na Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola festivalu, a kako se priprema i koje stvari smatra ključnima za uspješno pripremljen grill saznajte u nastavku...

Dario Lide mlad je i talentiran kuhar koji je u osam godina stjecanja iskustva došao na poziciju glavnog chefa restorana Vinkl. U kuhinji mu je najvažnija organizacija, kvalitetne i tradicionalne namirnice, a najviše vremena voli sačuvati za samu degustaciju. Kako se priprema za četverodnevni festival i koje su njegove tajne savršeno pripremljenog grilla, otkrio nam je u kratkom razgovoru.

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL

Kako je krenula Vaša priča s kuhanjem?

Od malih nogu sam se „motao“ po kuhinji uz baku koja mi je prenijela svoju ljubav i znanje o hrani i kuhanju. Tako da sam već kao osnovnoškolac  za svoje ukućane  pripremao jednostavna jela a odluka za daljnje školovanje bila je jasna. Pošto je kuhanje postao ljubav i dio mog života, svaki dan proveden u kuhinji je bio novi izazov koji sam s radošću prihvaćao. 

Volite li više tradicionalnu, modernu ili brzu kuhinju?

Volim tradicionalnu kuhinju i tradicionalne namirnice na kojima sam odrastao te ih prilagoditi i spremiti na brz i moderan način.
 

 | Author: Danijel Berković/PIXSELL foto: Danijel Berković/PIXSELL

Prema Vašem mišljenju, koja su tri najvažnija pravila za dobru pripremu grilla?

Za dobar grill potrebno je dobro društvo, kvalitetno meso i dobar žar. 

Imate li neke trikove za pripremu grilla? Bez kojih sastojaka roštilj jednostavno ne može uspjeti?

Za pripremu dobrog roštilja potrebno je šaroliki izbor mesa, priloga i salata. Bez dobre volje i ljubavi ne upuštajte se u roštiljanje jer jednostavno roštilj neće uspjeti.
 

Grill meso Možda vas zanima... Top 11 jela s roštilja: Svi na Bundek! Recepti

Koje je Vaše najdraže jelo s roštilja i zašto?

Moj izbor je uvijek odležani juneći ribeye odrezak s hrskavom salatom. 

Volite li uz meso s grilla pripremiti i neki umak?

Naravno, uz šarene priloge i salate uvijek su dobro došli i razni umaci kao što je sveprisutni BBQ umak, umak od gljiva, piva te meni dragi umak bernez na bazi jaja. 

Koliko dugo bi meso trebalo „odležati“ u marinadi? Imate li neki poseban recept za marinadu? 

Odležavane mesa u marinadi ovisni o samome mesu. Svinjetinu je dobro marinirati nekoliko sati prije pečenja. Ako marinirate meso dan ranije ne solite ga kako ne bi izvukli sokove a time proteine,vitamine i minerale. Ako želite istinski okus mesa, meso poslije pečenja začinjavajte sa soli, svježe mljevenim paprom i hladno prešanim maslinovim uljem.  
  Pileća krilca Možda vas zanima... Ljuta, slatka ili kisela, marinada je duša mesa None

Kada pripremate roštilj, koje meso najradije koristite i gdje ga nabavljate?

Kad pripremam roštilj pokušam se prilagoditi željama društva, ali uvijek se na grillu nađe kvalitetno meso. Od mljevenog mesa, svinjetine, odležane junetine, piletine pa do iznutrica. Kod kupnje mesa posebno gledam na kvalitetu.

Volite li povrće s grilla? Primjerice luk, tikvicu, papriku?

Za mene roštiljanje nije samo meso već kompletna slika jela od raznih priloga i salata, dobro društvo i otvoren prostor u prirodi.   peric grill 1.jpg Možda vas zanima... Kako grillati povrće? None

A piletinu? Koja je tajna najbolje i najsočnije piletine s grilla?

Piletina je nježna namirnica te treba paziti da se ne presuši prilikom pečenja. 

Što ćete pripremiti posjetiteljima Zagreb Chill&Grill festivala?

Posjetiteljima ću pokušati približiti zanimljive kombinacije priloga, salata i umaka uz meso. Detalje će morati otkriti sami na samom događaju.

I za kraj, možete li nam dati neki savjet kako postati pravi majstor grilla?

Da bi postali pravi od odnosno izvrstan grill majstor potrebno je da postoji želja da se spravljenom hranom i ovim okusima usreći ljude i izazovu kod njih pozitivi doživljaji kojih će se rado sjećati. 
  Možda vas zanima... Marko Palfi: Čovjek koji definitivno zna s vatrom Najave

Darija i ostale chefove pogledajte uživo na Zagreb Chill & Grillu!

 | Author: Promo Promo

Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata).

Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi... 

Sve detalje potražite na službenoj stranici Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.