Disfrutar, restoran iz Barcelone koji vodi vješti kuharski trio Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, proglašen je najboljim restoranom na svijetu 2024. u izboru The World's 50 Best Restaurants. Ovo vrijedno priznanje slavni chefovski trojac primio je na svečanoj dodjeli koja je sinoć održana u Las Vegasu.
Na 2. mjestu je restoran Asador Etxebarri iz Atxonda, dok je treći restoran u poretku Table Bruno Verjus koji se nalazi u Parizu. Slijedi i kompletna lista ovogodišnjih najboljih restorana na svijetu...
"Momčad koju predvode Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas pokazala je izvanrednu predanost svom zanatu, te oduševljavaju goste svakim jelom na svom opsežnom jelovniku”, poručio je William Drew, direktor sadržaja izbora The World's 50 Best Restaurants.
Tko su najbolji chefovi i slastičari?
Mitsuharu 'Micha' Tsumura, kuhar i vlasnik restorana Maida u Limi, osvojio je nagradu Estrella Damm Chefs' Choice za 2024. godinu, dok je slavni australski kuhar i ugostitelj Neil Perry dobio nagradu Woodford Reserve Icon Award. Nina Métayer proglašena je najboljom svjetskom slastičarkom za 2024. godinu.
Ove godine na popis 50 najboljih na svijetu ušli su (ili su pak ponovno uvršteni) restorani iz 4 nova grada ušli su ili ponovno ušli na popi: La Colombe, Cape Town (br. 49), SingleThrea, Healdsburg (br. 46), Oteque, Rio de Janeiro (br. 37) i Mingles, Seulu (br. 44).
Tko bira najbolje restorane na svijetu?
Popis 50 najboljih restorana na svijetu za 2024. rezultat je zbroja glasova 1080 međunarodnih stručnjaka u restoranskoj industriji i gurmana koji puno putuju radi novih iskustava u vrhunskoj gastronomiji. Kako tvrde organizatori, niti jedan sponzor događaja nema utjecaja na proces glasovanja. Konzultantska tvrtka za profesionalne usluge Deloitte neovisno zbraja rezultate i sastavlja popis 50 najboljih svjetskih restorana, uključujući poredak od 1-50.