Najave 14. prosinca 2017.

Ekskluzivno: Olfaktivna večera u Noëlu

foto: Šimun Šitum
gastro postao gastro.24sata.hr
Noël organizira inovativnu večeru u kojoj ce spojiti nespojivo – luksuzne i rijetke parfeme svijeta s okusima iznimnih namirnica

Restoran Noël organizira inovativnu večeru u kojoj će spojiti nespojivo – luksuzne i rijetke parfeme svijeta s okusima iznimnih namirnica.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Takve i slične večere svoje podrijetlo vuku iz svjetskih gradova kao sto su New York i Pariz početkom novog milenija gdje su chefovi pokušavali stimulirati različita cula. Ova moderna pojava u svjetskom kulinarstvu nije zaživjela kao redovna pojava Michelinovih kuhara, odnosno restorana, već kao izniman event upon invitation only u jako inovativnim restoranima s neuobičajenim pristupom kulinarstvu.

Olfaktorna večera se referira na olfaktorno/olfaktivno čulo ljudskog tijela, odnosno njuha. Do sada su chefovi u Parizu uspjeli napraviti Thierry Mugler Angler u eclaireu i sladoled s okusom ylang-ylang cvijeta koji se koristi kao esencija u mnogim
Chanelovim i Guerlain parfemima.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

U Noelu se granice kulinarstva pomiču još dalje jer se radi o večeri s pet sljedova, gdje će svaki slijed biti interpretacija parfema u hrani. Kako bi večera dobila status “večera godine”, svaki slijed će biti uparen s koktelom koji je također reinkarnacija parfema u pitkom obliku. Parfemi koji su poslužili kao inspiracija su iznimno rijetki i luksuzni parfemi svijeta. Njih su radili vrhunski svjetski parfumeri u vrlo limitiranim količinama s najkvalitetnijim i najskupljim sastojcima koji postoje te su dostupni malenom broju ljudi.

Idejni kreator je Juraj Sotošek-Rihtarec koji će biti kustos večeri, parfemski stručnjak koji je osmislio koncept te će voditi uzvanike kroz okuse i mirise. Juraj je već godinama u svijetu rafiniranih i rijetkih parfema, a kruna karijere je bila u Parizu, gdje je tijekom pohađana Sorbonne surađivao s vrhunskim parfumerima i upoznao svijet parfema u najsitnije detalje. U suradnji s timom Noela, pokušat će pružiti potpuno novo iskustvo u doživljaju hrane, pića i parfema na nivou najboljih svjetskih restorana.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum  
Te večeri, Noël će imati posebnu gošću iz Pariza, a to je gospođa Sylvaine Delacourte, direktorica razvoja mitske pariške kuće Guerlain proteklih 30-ak godina. Sylvaine Delacourte je stekla iznimnu reputaciju u svijetu luksuznih parfema jer je surađivala s najpoznatijim parfumerima svijeta kao sto su Francis Kurkdjian, Pierre Bourdon, Olivia Giacobetti, i ono najvažnije, bila je desna ruka Jean-Paul Guerlaina, čovjeka koji je stvorio parfemski imperij danas u vlasništvu LVMH grupe. Njena vlastita kreacija će biti u  ednom od pet sljedova te večeri koju će ona osobno predstaviti.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Preostala 4 slijeda, sačinjavat će parfemi Ramona Monegala, 4. generacije španjolskih parfumera koji je stvarao za španjolsku kraljevsku obitelj, Escentric Molecules, suvremeni parfemski brend baziran na najmodernijim molekulama, Etat Libre d’Orange, konceptualni francuski brend koji pomiče granice konvencionalnog te Histoires de Parfums, jedna od najkvalitetnijih francuskih
parfemskih kuća. Uz spomenute, te večeri će se moći probati i razni drugi mirisi koji su unikatni i rijetki.

Večera će biti: u utorak 19.12 u 19.30 
Rezervacije na: na broj telefona +385 1 48 44 297 ili sommelier Ivan Jug, 095 5606 640
Cijena: 1000 kn po osobi

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum
Juraj Sotošek-Rihtarec


5 parfema je rezultiralo s 5 jela i 5 uparenih koktela, a menu je sljedeći:

1. slijed

  • Parfem Escentric Molecules Escentric 01
  • Divlja riba, limeta, klek, čičoka, crveni papar
  • Koktel Escentric Martini

2. slijed

  • Parfem Sylvaine Delacourte Helicriss
  • Gusja jetra, varijacija maline, crni papar
  • Koktel Mediteran Pleasure


3. slijed

  • Parfem Ramon Monegal Ocean Oud
  • Hobotnica, morska pjena, plavi sir, crvene alge
  • Koktel Mouldy Celler


4. slijed

  • Parfem Etat Libre d'Orange Fat Electrician
  • Teleći entrecot, celer, gljive, agrumi, sfera
  • Koktel Fat Plummer


5. slijed

  • Parfem Histoires de Parfums 1969
  • Tamna čokolada, kava, klinčić, kardamom
  • Merry Christmas


Ostali parfemi koji će se moći probati te večeri su: The Different Company, Naomi Goodsir, Quintessence, Andy Tauer.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.